NICORETTE®
 • Graviditet og røyking

  PRØVER DU Å BLI GRAVID?

  Forskning viser at sigarettrøyk kan være skadelig for en kvinnes eggstokker. Det kan føre til at en kvinnes egg kan være mer utsatt for genetisk abnormalitet og øke risikoen for spontanaborter og graviditet utenfor livmoren.3

  Det tar lengre for kvinner som røyker å bli gravid. Blant røykere faller sjansen for å bli gravid med opptil 40 % per syklus. Jo flere sigaretter du røyker, desto lengre vil det ta å bli gravid. Bare en sigarett om dagen kan ha en betydelig innvirkning.

  Røykeslutt kan redusere risikoen for erektil dysfunksjon (impotens) og potensen kan forbedres.3

  RISIKOER DU KAN MINSKE DERSOM DU SLUTTER Å RØYKE

  • Skade eggstokkene
  • Genetiske abnormaliteter
  • Spontanaborter
  • Graviditet utenfor livmoren 3
  • Prøverørsbehandling (IVF) 23,24

  Røykeslutt øker sjansene for at fertilitetesbehandling lykkes.

  Det er en reduksjon i sannsynligheten for at et embryo implanter seg sammenlignet med ikke-røykere, og nesten dobbelt så mange IVF-forsøk kan være nødvendig for at røykere skal unnfange.23,24 Å puste inn passiv røyk kan forårsake nesten like mye skade som en kvinne som røyker selv.25

  Så dersom du ønsker deg en familie, er det viktig at både du og partneren din slutter å røyke. Ofte hjelper det å slutte sammen slik at dere kan støtte hverandre, spesielt i de vanskelige periodene. Det er større sannsynlighet for at røykere som får støtte fra partnere og andre vil lykkes i å slutte.26

  GRAVIDITET

  Som alle andre mødre vil du ha en sunn graviditet og en sunn baby. Den beste måten å sikre dette på er å ikke røyke og å unngå alle farer med røyk.

  Å røyke under graviditet skader deg og barnet ditt.

  RØYKEFARENE DU KAN UNNGÅ DERSOM DU SLUTTER Å RØYKE

  • Giftige kjemikalier i sigarettrøyk som går gjennom kroppen din og inn i babyen din.
  • Sigarettrøyk forstyrrer blodstrømmen til babyen din.27
  • Prenatal passiv røyking virker inn på utviklingen av morkaken og fosteret, reduserer fødselsvekt og virker inn på lunge- og hjerneutvikling.
  • En mindre, svakere baby som vil være mer utsatt for infeksjoner og sykdom.
  • En økt risiko for åndenød og tungpustethet hos små babyer.29
  • Økt risiko for medfødte defekter, slik som hareskår og/eller ganemisdannelser eller misdannede kroppsdeler. 30

   

  Den gode nyheten er at det er fordelaktig å slutte å røyke under hvilket som helst stadie av graviditeten. Det øyeblikket du slutter øker du sjansene dine for en sunnere graviditet og en sunnere baby. Du vil ha mer energi, være i bedre stand til å takle graviditeten og vite at du gjør det som er best for det ufødte barnet ditt.

  PASSIV RØYKING

  Passiv røyking er like farlig for ditt ufødte barn. Hvis familien din eller venner røyker nær deg, vil du puste inn skadelige gasser og kjemikalier og gi dem videre til barnet ditt.

  Partneren din, familie og venner kan alle hjelpe deg gjennom graviditeten din ved å ikke røyke rundt deg. Det kan til og med hende at de ønsker å slutte - råd dem til å ringe røyketelefonen på 800 400 85 mandag-fredag fra kl. 9.00-18.00 for vennlig, personlig støtte.

  GJØR HJEMMET DITT RØYKFRITT

  Et røykfritt hjem er et sunt hjem

  Barn som vokser opp i et røykfritt hjem har mindre sjanse for å bli forkjølet, få hoste og andre infeksjoner. Og du vil redusere risikoen for alvorlige hendelser, som krybbedød, astma, luftveisinfeksjoner og mellomørebetennelse3

  Det er ikke bare barna dine som vil nyte godt av et røykfritt hjem. Du og partneren din vil føle dere sunnere, vil ha mindre hoste og færre forkjølelser og ha mer energi til å løpe rundt og leke med barna deres.

  For å finne ut mer om å slutte å røyke og gjøre ditt hjem røykfritt, ringer du røyketelefonen 800 400 85 mandag-fredag fra kl. 9.00-18.00.

  Takk til

  Gay Sutherland, Psykolog ved Tobacco Research Unit, King's College London University and Hon. Konsulterende klinisk psykolog ved South London & Maudsley NHS Trust Smoking Cessation Clinic.

  Robert West, Professor of Health Psychology and Director of Tobacco Studies at the Cancer Research UK Health Behaviour Unit, University College London.