Metsään parkkeeratussa autossa istuva mies avaa Nicorette purukumi pakkauksen

Hva lurer du på? Vi kan hjelpe!

Hva skjer med kroppen når du røyker?

Har du noen gang lurt på hva som skjer med kroppen når du røyker? Når du røyker inhalerer du mange stoffer og kjemikalier som er helsefarlige for kroppen din. For eksempel inneholder tjæren i sigaretter mange kjemikalier som er kjent for å være såkalt karsinogene, som betyr at de kan bidra til utvikling av kreftceller. Karbonmonoksid, som du får gjennom røyken, binder seg til de røde blodlegemene og blokkerer for opptak og transport av oksygen slik at oksygentilførselen til kroppens celler reduseres. Dette fører til at en røyker har større sannsynlighet for å bli tungpustet og lettere sliten. Karbonmonoksid er også identifisert som en ledende årsak til hjerte- og karsykdom hos røykere.

Røyking kan føre til en rekke sykdommer, inkludert kreft og hjertesykdommer. Når du bestemmer deg for å stumpe røyken, gjør du derfor noe fantastisk for helsen din. Men vi er klar over at det ikke er enkelt å slutte å røyke. Derfor har vi laget en liste med røykeslutt-tips for å hjelpe deg å stumpe røyken for godt.

Hva skjer med kroppen når du bruker snus?

Snus er mindre skadelig enn sigarettrøyking, men det er likevel viktig å være klar over at det også er helserisiko forbundet med snusbruk. Snusprodukter inneholder mange skadelige stoffer, og det farligste er tobakkspesifikke nitrosaminer (TSNA-er) som kan føre til kreft i munnhule, tunge, kinn og tannkjøtt. Andre helserisikoer forbundet med snus er:

 • Økt risiko for hjerteinfarkt og slag
 • Tannkjøttsykdom
 • Hull i tennene
 • Misfarging av tennene

Er nikotin farlig?

Det er toksinene i sigaretter som forårsaker de fleste skadelige effektene av røyking (som hjertesykdommer og kreft), ikke nikotinet. Mange tror at nikotinerstatningsprodukter (som f.eks. NICORETTE®) er like skadelige som røyking. Sannheten er at slike preparater kan hjelpe deg å oppnå målet ditt om å bli røykfri. Les faktaene om nikotin og nikotinerstatningsprodukter her.

Kan nikotin føre til kreft?

Nei. Nikotin har ikke blitt påvist som en årsak til kreft. Det er de andre giftige kjemikaliene i sigarettene, blant annet tjære, som er skadelige for helsen din. Les faktaene om nikotin og nikotinerstatningsprodukter her.

Hva er nikotinabstinens?

Når du slutter å røyke kan du forvente å få nikotinabstinens. Vanlige tegn på dette er:

 • Irritasjon
 • Hodepine
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Depresjon eller man føler seg nedstemt
 • Trøtthet
 • Forstoppelse
 • Kvalme
 • Engstelse

Dette er helt normale symptomer og det er ingen grunn til panikk. Nikotinerstatningsprodukter, som NICORETTE®, kan dempe abstinenssymptomene slik at det blir lettere å takle hverdagen etter at du har sluttet å røyke. Finn produktet som passer for deg.

Gi viljestyrken litt hjelp -PDF

Myter och fakta om nikotin

Myter og fakta om nikotin

Er du redd for å bli avhengig av nikotin? Tror du det beste er å stumpe røyken fra den ene dagen til den neste? Skaff deg kunnskap, slik at du kan planlegge grundig hvordan du skal slutte.

10 tips för att sluta röka

10 tips for å slutte å røyke

Vi vet at det å slutte å røyke kan være en av de største utfordringene du kan møte. Her finner du tips som kan hjelpe deg å holde motivasjonen oppe og å følge planen.