10 tips for å slutte å røyke

Enten du har forsøkt å slutte før, eller prøver for første gang, så finner du kanskje noen tips her som kan hjelpe deg å komme i gang og å holde motivasjonen oppe.

Tips 1: Planlegg hvordan du skal slutte

Det å legge en plan for hvordan du skal slutte kan gjøre det lettere å nå målet. Start med å sette en dato for når du skal slutte, og hold deg til denne. Dette kan være en fin måte å forberede seg mentalt på.

Tenk også over om du vil slutte tvert, eller om du vil trappe ned gradvis.

Som del av planen kan det også være lurt å ha tenkt over hvilken støtte du tror du trenger underveis. For eksempel, hvilket produkt du tror kan passe best for å hjelpe deg å stå i mot røykesuget.

Tips 2: Husk hvorfor du vil slutte

Lag en liste over alle grunnene til at du vil bli røykfri og heng den opp et godt synlig sted. I tøffe stunder kan du bruke listen for å minne deg selv på hvorfor du stumper røyken og hvorfor du skal fortsette å holde ut!

Tips 3: Bruk pengene du sparer på en belønning til deg selv

Røyker du f.eks. 15 sigaretter pr. dag koster det deg nesten 100,- kr. dagen.* Dette betyr ca. 3000,- kr. pr. mnd, eller ca. 35 000,- kr. i året.* Her kan du regne ut hvor mye du kan spare!Pass på at du faktisk ser pengene du sparer, f.eks. ved å opprette en egen konto. Deretter kommer det morsomme: Å bestemme hva du skal bruke pengene på.

*Basert på at en 20-pakning sigaretter koster ca. 130,- kr

Tips 4: Prøv nikotinerstatningsprodukter

Når du slutter å røyke kan nikotinabstinens gjøre deg nedstemt, irritabel, rastløs, ukonsentrert e.l. NICORETTE® hjelper ved å erstatte noe av det nikotinet du tidligere fikk fra sigarettene, og kanskje er dette akkurat den ekstra støtten du trenger når viljestyrken kjemper mot røykesuget.

Tips 5: Slutt sammen med en venn

Finn noen å slutte sammen med. Da kan dere motivere hverandre, dele erfaringer og stå sammen om å klare utfordringen. Les mer her.

Tips 6: Finn ut hva som utløser røykesug hos deg

Lysten på en røyk kan være vanskelig å stå i mot, og noen situasjoner kan være mer utfordrende enn andre. Lær å kjenne igjen hva som utløser røykesug hos deg, og få tips om hvordan du kan overvinne nikotinsuget.

Tips 7: Motstå fristelsen til å røyke ved å holde deg i aktivitet

Episoder med røykesug kan kjennes tøffe å stå i mot, men de varer normalt ikke veldig lenge. Forsøk å få fokuset bort fra røykesuget ved å være aktiv med gjøre noe annet. Gå en tur, ring en venn, finn et sted å rydde, sjekk nyhetene eller gjør noe annet som får tankene bort fra røykesuget.

Tips 8: Tren bort stresset

Fysisk aktivitet er en god måte å håndtere røykeslutt-stresset på. Du kan gå, løpe, svømme eller gjøre noe helt annet. Etterhvert vil lungekapasiteten din også bli bedre og du blir i stand til å klare mer og mer.

Tips 9:  Få støtte fra de du er glad i

Fortell familie og venner at du prøver å slutte. De forstår hvilken fantastisk ting du prøver å oppnå og kommer til å støtte deg hele veien! Når du sliter med å holde motivasjonen oppe kan du få hjelp og oppmuntring fra dem!

Tips 10: Tenk positivt

Det kan komme stunder der du bare har lyst til å gi opp og ta deg en sigarett. Hvis dette skjer så stopp opp og tenk på alt det positive med å være røykfri. Som røykfri vil du kunne få mer energi, bedre smaks- og luktesans, friskere hud, hvitere tenner og mange andre helsefordeler.

Myter och fakta om nikotin

Myter og fakta om nikotin

Er du redd for å bli avhengig av nikotin? Tror du det beste er å stumpe røyken fra den ene dagen til den neste? Skaff deg kunnskap, slik at du kan planlegge grundig hvordan du skal slutte.

Fakta om det å slutte å røyke

Tror du at du vil bli mer stresset av å slutte å røyke? Tror du at skaden er uopprettelig, og at det er for sent å slutte nå? Vi gir deg faktaene om hva som skjer når du slutter å røyke.