Gravid kvinne praktiserer yoga ved svømmebassenget

Røyking og graviditet

Å gi babyen din en sunn start på livet ved å beskytte ham eller henne mot tobakksrøyk, er noe av det beste du kan gjøre. Røyking under graviditet forbindes med risikoer som at fosteret ikke vokser så fort som det skal, prematur fødsel eller dødfødsel. Røykeslutt er det mest effektive tiltaket for å forbedre helsen til både den gravide røykeren og fosteret. Jo tidligere i svangerskapet man slutter, jo bedre.

Hvordan kan du slutte å røyke når du er gravid?

En gravid røyker bør alltid rådes til å stoppe helt med røyking uten bruk av nikotinerstatningsprodukter. Risikoen ved å fortsette å røyke kan imidlertid representere en større fare for fosteret, sammenlignet med å bruke nikotinerstatningsprodukter i et program for veiledet røykeavvenning.

Hvis du som gravid ikke klarer å slutte å røyke uten bruk av hjelpemidler, som f.eks. NICORETTE®, skal du oppsøke lege eller annen profesjonell hjelp for å få riktig rådgivning.

Det finnes imidlertid andre ting du også kan gjøre for å slutte å røyke. Det er for eksempel viktig å identifisere hva som gir deg nikotinsug og forsøke å unngå disse situasjonene. Du kan også trene for å holde deg i aktivitet og derav redusere stresset som er knyttet til det å slutte å røyke. For å hjelpe deg har vi satt sammen en liste med våre 10 beste røykeslutt-tips.

Fordeler ved å slutte å røyke under graviditeten

Å slutte å røyke under graviditeten innebærer fordeler både for deg og babyen din. Når du slutter å røyke:

  • reduserer du risikoen for komplikasjoner under svangerskapet
  • øker du sannsynligheten for en sunnere graviditet og en sunnere baby
  • reduserer du risikoen for dødfødsel
  • reduserer du risikoen for at babyen skal fødes for tidlig
  • reduserer du risikoen for at babyen skal bli født undervektig
  • reduserer du risikoen for krybbedød
2 menn som går og snakker i skogen

Fakta om det å slutte å røyke

Tror du at du vil bli mer stresset av å slutte å røyke? Tror du at skaden er uopprettelig, og at det er for sent å slutte nå? Vi gir deg faktaene om hva som skjer når du slutter å røyke.

10 tips för att sluta röka

10 tips for å slutte å røyke

Vi vet at det å slutte å røyke kan være en av de største utfordringene du kan møte. Her finner du tips som kan hjelpe deg å holde motivasjonen oppe og å følge planen.