5 synlige fordeler ved å stumpe røyken

Woman by a window holding a mug

Å slutte å røyke kan forbedre helsen, så vel som økonomien. Men det å slutte kan også ha en positiv effekt på utseendet ditt. Fra å redusere rynker til forbedret munnhelse – her er fem måter røykeslutt kan påvirke utseendet.

1. Glattere hud

Røyking kan føre til for tidlig utvikling av rynker. Ikke bare i ansiktet, men også andre områder på kroppen, inkludert på innsiden av armene.

Dette skjer fordi kjemikaliene som finnes i sigaretter kan skade kollagen og elastin, proteiner som gir huden et ungdommelig utseende og spenst.

I tillegg kan nikotinet i sigaretter forårsake innsnevring av blodårene dine, noe som kan resultere i at mindre oksygen og næringsstoffer tilføres huden din.

Den gode nyheten er du kan bremse aldringsprosessen i ansiktet når du slutter å røyke. Selv om du ikke blir kvitt alle rynker, kan du merke at de vises langt saktere, og huden din kan få en sunnere, lysere og jevnere fremtoning. Å starte en god hudpleierutine kan også bidra til å bremse aldringsprosessen i ansiktet.

2. Forbedret munnhelse

En av de mest merkbare og synlige bivirkningene av røyking er gule tenner. Dette skjer fordi nikotin og tjære i sigaretter flekker emaljen på tennene dine, og gjør den gul eller til og med brun. Røyking har også vist seg å være en stor risikofaktor for tannkjøttsykdom, og kan dessuten øke risikoen for å tanntap.

Tannleger verden over er imidlertid enige om at munnhelsen kan forbedres av at du slutter å røyke. Etter røykeslutt kan tidligere røykere med tannkjøttsykdom se en forbedring etter bare ett år, noe som betyr mindre sjanse for tanntap.

Hvis du har sluttet og ønsker å forbedre hvordan tennene dine ser ut, kan du også prøve å legge til blekeprodukter i munnpleierutinen. Sørg for å besøke tannlegen også, som kan undersøke tannhelsen, gi tennene en grundig rengjøring og gi nyttige tips om hvordan du kan forbedre utseendet til tennene dine etter at du har sluttet å røyke.

3. Tykkere hår

Akkurat som huden din, trenger også håret ditt nok blodtilførsel for å se sunt ut. Fordi røyking begrenser blodflyten kan hårsekkene dine få oksygen- og næringsstoffmangel, som igjen stagger sunn vekst.

Giftstoffene fra sigarettrøyk kan også påvirke østrogennivået hos kvinner, som potensielt kan resultere i tynt hår. I tillegg har røyking blitt knyttet til tidlig forekomst av grå hår. Ved å slutte å røyke kan du forhindre for tidlig aldring av hodebunnen, og redusere hårtap forbundet med røyking.

4. Finere negler

Å optimalisere utseendet på neglene dine kan være en gledelig bivirkning av røykeslutt. På omtrent samme måte som røyking gir flekker på tennene dine, kan nikotinet og tjæren som finnes i sigaretter også gi flekker på neglene og neglesengen. Røyking kan også blokkere oksygentilførselen til neglene dine, slik at de blir misfarget. Heldigvis kan denne misfargingen opphøre så snart du slutter å røyke. Du kan til og med se den misfargede neglen vokse ut med din naturlige neglevekst, noe som gir deg en synlig markør for røykeslutten.

5. Forbedret kondisjon

Mange bekymrer seg for vektøkning når de slutter å røyke. Dersom du vil lette disse bekymringene er det lurt å fokusere på godt kosthold og en treningsrutine i slutteplanen.

Ikke bare kan trening redusere røykesuget og håndtere abstinenssymptomer, trening kan også hjelpe deg å komme i form og få deg til å føle deg mer selvsikker. Dessuten vil røykeslutt forbedre blodsirkulasjonen og lungefunksjonen din, noe som sannsynligvis gjør det mye lettere å trene fordi kondisjonen er forbedret.