Hvor lang tid tar det å slutte å røyke?

Woman holding a mug

Å lage en tidslinje for røykeslutt kan illustrere hva du har i vente når du slutter. Dessuten kan det være en fin måte å holde seg motivert for en røykfri fremtid – med alle de helsemessige fordelene å være røykfri innebærer. Å slutte å røyke kan være en utfordring, derfor kan det være hjelpsomt å minne deg selv på grunnene til hvorfor du ønsker å slutte. Spesielt bør man tenke på den positive effekten røykeslutt kan ha på både din egen helse og de rundt deg.

En tidslinje for røykeslutt kan hjelpe deg med å visualisere de positive endringene du gjør hvert trinn på reisen mot røykeslutt. Visste du for eksempel at helsefordelene kan begynne allerede 20 minutter etter din siste sigarett? Oppdag alle de flotte måtene røykeslutt kan forbedre helsen – og samtidig peke deg i retning av en lysere morgendag.

Og husk, det er aldri for sent å legge bort sigarettene for godt. Uansett alder og hvor lenge du har vært røyker, kan fordelene ved røykeslutt merkes raskt, noe tidslinjen vår for røykeslutt forklarer.

Røykeslutt-tidslinjen – nyt raske fordeler ved å slutte:

20 Minute icon

20 minutter etter røykeslutt

På bare 20 minutter kan blodtrykket og pulsen (hjertefrekvensen) justeres tilbake til sine normale nivåer.

8 Hours icon

8 timer etter røykeslutt

8 timer etter røykeslutt vil de skadelige karbonmonoksidnivåene i blodet halveres. Dette kan også føre til at oksygennivåene dine reverseres til sitt opprinnelige nivå.

24 Hours icon

1 dag etter røykeslutt

Du fullførte en hel dag uten å røyke! Alle spor av karbonmonoksid har vanligvis forlatt kroppen og lungene begynner å rydde opp.

48 Hours icon

48 timer etter røykeslutt

Dag 2 uten å røyke, og smaks- og luktesansen blir bedre.

72 Hours icon

72 timer etter røykeslutt

Dag 3 uten å røyke, og det bør føles enklere å puste nå som lungene slapper av. Etterhvert som pusten blir lettere, vil du også kjenne på økt energinivå.

Running shoe icon

2 til 12 uker etter røykeslutt

2 uker etter røykeslutt, og i løpet av de kommende månedene, vil du merke at trening og annen fysisk aktivitet er lettere. Dette skyldes at lungefunksjonen øker og sirkulasjonen forbedres: blodet har enklere for å strømme gjennom til musklene og hjertet. Immunforsvaret ditt styrkes, slik at kroppen din bedre kan bekjempe forkjølelse og influensa. Kanskje du føler deg så kvikk at du får unnagjort alt du hadde planer om å gjøre, for eksempel henge opp hyller i boden, male gangen eller fullføre noe annet på huskelisten.

Running shoe icon

3 til 9 måneder etter røykeslutt

Pusteproblemene og hvesingen du kanskje opplevde som røyker, skal nå føles redusert. Dette skjer fordi du omtrent nå vil kjenne at lungekapasiteten din øker med opptil 10 %.

Flimmerhårene i lungene vokser tilbake, og heler noe av skaden røyking forårsaket. Røykerelatert fatigue bør nå ha forsvunnet helt.

Heart icon

1 år etter røykeslutt

Du har nå gått et år uten å tenne en sigarett! Gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen. Nå er risikoen for hjertesykdom, hjerteinfarkt eller hjerneslag halvert sammenlignet med da du røyket. Forhåpentligvis føler du deg mye sunnere – og rikere, med tanke på alle pengene du har spart ved å ikke kjøpe sigaretter på 12 måneder

Heart icon

10 år etter røykeslutt

Et tiår etter røykeslutt, så utrolig langt du har kommet! Risikoen for å dø av lungekreft er nå halvert sammenlignet med da du røyket. Det er også en betydelig mindre risiko for å utvikle andre kreftformer, som munn- og bukspyttkjertelkreft.

Hvor lang tid tar det å slutte å røyke?

Nicorettes serie av nikotinerstatningsprodukter (NEP) er klinisk bevist å hjelpe deg med å stumpe røyken.

NEP tar sikte på å hjelpe deg å slutte for godt, ved å tilføre kroppen et lavnivå av nikotin. Dette reduserer ubehagelige abstinenssymptomer som kan oppstå når du slutter å røyke.

Finn det riktige produktet for deg – velg blant produktene munnspray, plaster, tyggegummi, inhalator og sugetabletter, og lag din egen tidslinje for røykeslutt.