Røykeslutt med «cold turkey»-metoden? Hva du kan forvente.

Woman sitting indoors

Det finnes ulike tilnærminger til røykeslutt. En av dem er å slutte å røyke cold turkey. Dette betyr at du slutter å bruke alle tobakksprodukter umiddelbart, uten å bruke et nikotinerstatningsprodukt (NEP) eller andre medisiner for røykeavvenning.

Selv om det å slutte cold turkey fungerer for noen, og kan være den beste tilnærmingen for noen, er det ikke alltid den mest effektive metoden. Bare 5 til 7 av 100 røykere slutter å røyke for godt ved å gå cold turkey, og mange trenger ekstra støtte for fullstendig røykeslutt.

Dersom du tar andre medisiner, sørg for at du informerer apoteket eller legen din om at du planlegger å slutte å røyke, slik at du kan motta veiledning og velge de beste alternativene.

Utfordringer med å slutte cold turkey.

Noen velger å bruke viljestyrken alene for å slutte å røyke. Hvis du kan, er cold turkey-metoden en fin måte å slutte å røyke på. Det innebærer å ikke bruke nikotinerstatningsprodukt (NEP) eller andre hjelpemiddel for å lindre røykesuget som du sannsynligvis vil oppleve underveis. Det kan imidlertid være et mer utfordrende og mindre effektivt alternativ enn å få støtte gjennom hele sluttreisen.

Uansett hvilken metode du velger for å slutte å røyke, vil du sannsynligvis oppleve to typer røykesug:

• Bakgrunnssug - jevnt og konstant røykesug, som vanligvis kan lindres med langtidsvirkende NEP som depotplaster.
• Plutselig røykesug: - Intenst røykesug som kommer plutselig, og som kan behandles med hurtigvirkende NEP som tyggegummi eller munnspray.

Når du slutter å røyke cold turkey, forblir røykesuget ubehandlet, noe som ofte resulterer i tilbakefall. Faktisk ender opptil 76 % av de som slutter uten hjelp opp med å få tilbakefall i løpet av den første uken.

Få tips om hvordan du holder deg på sporet og håndterer røykesug.

Å slutte å røyke cold turkey versus nikotinerstatningsprodukter (NEP)

Nicorette Quickmist on a desk

NEP passer for de fleste og kan bidra til å øke sjansene dine for å oppnå røykeslutt, sammenlignet med å slutte å røyke cold turkey. Dette er fordi NEP-behandlinger kan bidra til å holde røykesuget under kontroll og redusere ubehagelige abstinenssymptomer.

I stedet for å kun bruke ett NEP, kan bruken av to forskjellige NEP i kombinasjon være en mer effektiv metode for røykeslutt. Kjent som kombinasjonsløsning, kombinerer man et langtidsvirkende NEP med et hurtigvirkende NEP – for eksempel et depotplaster som stagger røyksuget i kombinasjon med tyggegummi eller en inhalator, som gir målrettet og hurtigvirkende demping av plutselig røykesug.

Å velge riktig NEP vil avhenge av dine personlige preferanser og grad av røykesug. Kombinasjonsløsningen av to nikotinerstatningsprodukter er kun for de som er svært nikotinavhengige, de som tidligere har mislykkes med røykeslutt, eller de som fremdeles erfarer røykesug til tross for at de bruker et nikotinerstatningsprodukt.

Du kan prøve:

• Nicorette tyggegummi – Aktiv bekjempelse av røykesuget og hjelper deg med å slutte å røyke.
• Nicorette depotplaster – Bidrar til å beskytte deg mot 7 abstinenssymptomer*.
• Nicorette sugetabletter – For røykere som ønsker fleksibel, men diskré kontroll av røykesuget, selv etter at sugetabletten er oppløst.
• Nicorette munnspray – Begynner å dempe røykesuget etter kun 30 sekunder, og gir dobbelt så stor sjanse for å lykkes sammenlignet med kun å bruke viljestyrke.

*Røykesug, irritabilitet, dårlig humør, rastløshet, angst, dårlig konsentrasjon og økt appetitt.

Hvordan slutte å røyke cold turkey hvis det er riktig alternativ

Selv om NEP kan forbedre sjansene dine for å oppnå røykeslutt, foretrekker noen å slutte cold turkey. Dersom du vil oppnå røykeslutt kun ved hjelp av viljestyrken, har vi samlet noen gode tips for å hjelpe deg på veien til suksess.

Snakk med folk i støttenettverket ditt

Å få støtte av andre kan være til stor hjelp når du prøver å slutte å røyke.

Profesjonell støtte i form av røykesluttkurs kan gjøre det tre ganger mer sannsynlig å stumpe røyken, enn ved å bare stole på viljestyrken alene. Ta i bruk venner og familie rundt deg. Nettverket ditt kan gi oppmuntring og støtte. Det kan også hjelpe å ha noen å betro seg til om utfordringer du møter på veien mot røykeslutt. Venner og familie kan også være til hjelp ved å spørre hvordan det går med deg, og minne deg på at du har forpliktet deg til å slutte å røyke.

Lag en plan for røykeslutt

Det er viktig å forberede seg før du slutter å røyke cold turkey. Dette kan hjelpe deg med å takle røykesuget eller utløsende faktorer. Kartlegg situasjoner som frister deg til å røyke, og planlegg hvordan du unngår dem. Dette kan bidra til å forhindre tilbakefall ved å verne deg mot fristelser og røykesug.

Kutt ned før sluttdatoen

Når du bestemmer deg for å slutte, vil det å sette en sluttdato innen seks uker hjelpe deg å planlegge reisen mot røykeslutt. Å kutte ned før den datoen, kan hjelpe deg med å ta én dag om gangen og gjøre røykeslutt mer overkommelig. Dette innebærer selvsagt at du røyker lenger, og selv en liten mengde sigarettrøyk vil skade helsen din. Det er imidlertid et skritt i riktig retning og kan hjelpe mange på vei til å slutte å røyke for godt.

Vær forberedt på abstinenssymptomer

Røykesuget og abstinenssymptomer vil påvirke de fleste som prøver å slutte å røyke, og symptomene kan oppleves som mer utfordrende uten NEP. Du bør forberede deg på visse symptomer, inkludert:

• Irritabilitet og angst
• Søvnvansker
• Potensiell vektøkning
• Røykesug

Det er viktig å lage en plan for håndtering av symptomene. Du kan prøve:

• Å trene for å redusere symptomene.
• Å distrahere deg selv med en annen aktivitet når du opplever røykesug.

Ofte stilte spørsmål

Er det bedre å slutte å røyke gradvis eller cold turkey?

Selv å røyke en liten mengde er skadelig for helsen. Det er flere helsemessige fordeler ved å slutte cold turkey, sammenlignet med å kutte ned før du slutter.

Å redusere røyken før du slutter helt kan imidlertid være en enklere tilnærming for mange mennesker, og dytte deg i riktig retning én dag om gangen. Å slutte cold turkey har høy risiko for tilbakefall. Dersom du er nervøs for tilbakefall, kan det være riktig for deg å kutte ned – så lenge du legger en plan og setter en klar sluttdato for røykeslutt.

Hva skjer hvis du plutselig slutter å røyke?

Når du plutselig slutter å røyke, vil du sannsynligvis få abstinenssymptomer. Symptomene kan inkludere et intenst røykesug, som kan oppstå så raskt som en halvtime etter siste sigarett. Du kan også oppleve andre abstinenssymptomer, som:

• Humørsvingninger
• Irritabilitet
• Angst
• Søvnløshet eller forstyrret søvnmønster
• Mindre energi
• Vektøkning

Husk at disse abstinenssymptomene er midlertidige, og at de bare varer rundt fire uker. Dersom disse abstinenssymptomene likevel bekymrer deg, bør du rådføre deg med lege eller annet helsepersonell.

Hvor lenge varer abstinenssymptomer når man bruker cold turkey-metoden?

Røykesuget er spesielt tøft den første uken etter røykeslutt, og er på sitt mest intense to til tre dager etter siste sigarett. Dette bør imidlertid bare vare opptil fem minutter.

Abstinenssymptomene vil vanligvis opphøre helt innen seks uker. De andre abstinenssymptomene dine bør begynne å avta i løpet av to til fire uker.