HVORFOR RØYKER FOLK?

Woman standing outdoors

Hvis du er en røyker er det viktig å huske på én ting – du er ikke alene!

Rundt 1 av 8 (13 %) personer i Norge røyker. Når du begir deg ut på reisen for å bli røykfri, bør du vite at mange andre mennesker er i nøyaktig samme situasjon.

Og akkurat som deg, er de kanskje ikke helt sikre på hvorfor de begynte å røyke i utgangspunktet.

Vi vet at røyking kan ha stor innvirkning på helsen vår. Den gode nyheten er at forskning tyder på at mange av disse helseutfordringene kan reverseres ved røykeslutt. Den positive innvirkningen merkes allerede i løpet av de første timene etter at du slutter .

Det er aldri for sent å slutte å røyke, og når du har som mål å slutte å røyke er nikotinerstatningsprodukter fra Nicorette® klinisk bevist å gi støtte.

For å hjelpe deg med å stumpe røyken, har vi sett på noen av hovedårsakene til at folk røyker.

Å forstå disse årsakene kan hjelpe deg med å unngå potensielle utløsende faktorer og holde deg motivert på din fantastiske reise for å bli røykfri.

Årsaker til røyking – og hvordan de kan hjelpe deg å slutte

Fordi venner gjør det, fordi man vil se kul ut, på grunn av sosialisering eller som stressdemper – alle har en egen grunn til hvorfor de begynte å røyke. På samme vis har vi alle forskjellige utløsende faktorer, så det finnes ikke én måte å slutte på som passer for alle. Men å vite hvorfor du begynte å røyke – og fortsatte å røyke – kan lære deg å identifisere utløsende faktorer og hjelpe deg med røykeslutt.

Stress og røyking
Mange sier at de røyker fordi det er stressdempende. Røykepauser gjør at du kan forlate skrivebordet, noe som letter arbeidspresset i noen minutter.

Men forskning viser at røyking har motsatt effekt, og at det øker spenninger og angst. Det er sant at nikotin i sigaretter gir en umiddelbar følelse av å bli avspent (det er derfor du muligens assosierer røyking med stressavlastning), men dette er bare flyktig.

Etter den umiddelbare effekten vil du oppleve abstinenssymptomer og røykesug, noe som kan få deg til å føle deg anspent. Å røyke en ny sigarett bidrar til å tilfredsstille trangen til å røyke, men forlenger bare syklusen av å være avhengig av en røyk for å kunne roe seg ned.

På den måten er det ganske enkelt å bli avhengig av sigaretter fordi man anser sigarettene som et hjelpemiddel for å håndtere følelser.

Så selv om røyking kan gi midlertidig og umiddelbar lindring fra stress, kan røykesuget du opplever på lang sikt gjøre deg mer avhengig av sigaretter.

Det finnes bedre måter å redusere stress og håndtere følelsene dine på. Du kan prøve:

  • Rådgivning og kognitiv terapi.
  • Meditasjon eller yoga.
  • En avslappende hobby som å trene, bake eller rett og slett se en favorittfilm.

Depresjon og røyking
Hvis du lider av depresjon, er det dobbelt så sannsynlig at du begynner å røyke. Det kan også gjøre det mer utfordrende å slutte, fordi mennesker som lider av depresjon har en tendens til å oppleve mer alvorlige abstinenssymptomer.

Man cooking in a kitchen

Nikotinen i sigaretter oppmuntrer hjernen vår til å frigjøre signalstoffet kalt dopamin, som skaper positive følelser – ofte en mangelvare for personer med depresjon.

Problemet er at røyking kan svekke hjernens naturlige evne til å produsere dopamin, noe som på lang sikt reduserer tilførselen. Dette kan da føre til at du røyker mer, slik at du fortsatt får dopamin-boosten.

Hvis du opplever at depresjonen påvirker røykevanen din, er det mange ting du kan prøve som hjelpemiddel for røykeslutt. Det er definitivt verdt å snakke med fastlegen eller annet helsepersonell.

Gjennom rådgivning, meditasjon eller bare ved å nå ut til venner og familie, kan du oppdage alternative, sunne måter for hvordan å lette humøret.

Røyking som vane

Når du begynner å røyke, kan det raskt bli en del av din daglige rutine – noe som gjør vanen vanskeligere å kutte.

En strategi som kan hjelpe er å erstatte røyking med en mer positiv vane. Gå en tur, les den romanen som ligger på nattbordet, lytt til en podkast eller bare nyt en prat med venner og familie. Denne strategien kan du bake inn i røykesluttplanen.

Å erstatte røyking med andre aktiviteter kan bidra til å bryte vanen, og skape nye, sunne handlingsmønstre.

Røyking i tenårene

Røyking starter ofte i tenårene. Dette kan være av en rekke årsaker, inkludert:

  • Man synes det ser kult ut
  • Man ville bare prøve det
  • Man kan ha blitt påvirket av venner som røyker
  • Man har sett at familiemedlemmer røyker

Hvis noen av disse scenariene var utslagsgivende for at du begynte å røyke, er det verdt å ta seg tid til å tenke på om de fortsatt er en utløsende faktor. Sjansen er stor for at du som yngre var styrt av andre følelser enn i dag.

Kanskje du er bekymret for hvordan røyking påvirker helsen, spesielt hvis du har røyket lenge, men tror det er for sent å gjøre en endring.

Den gode nyheten er at den negative helseeffekten forårsaket av røyking kan reduseres ved røykeslutt, og i noen tilfeller også fullstendig reverseres.

Er det noen fordeler med røyking?

Det kan være at du opplever røyking som en stressavlastning eller at det distraherer deg fra usunne matvaner. Det kan være at du røyker i sosiale situasjoner, kun som en måte å passe inn på.

Faktisk er mange av de antatte helsemessige fordelene ved røyking midlertidige, og blir overskygget av skadene røyken har på din egen og menneskene rundt deg sin helse.

Det er nok en god grunn til å slutte å røyke så snart du kan.

Begynn reisen til en røykfri fremtid med Nicorette®

Vi vet at det kan virke tøft å bryte vanen i begynnelsen. Og du vil sannsynligvis møte flere utfordringer på reisen for å slutte å røyke. Det er derfor Nicorette®-produktene er utviklet for å støtte deg hele veien.

Vi tilbyr en rekke nikotinerstatningsprodukter som kan hjelpe deg gjennom de vanskelige periodene når du plages av røykesug.

Velg mellom, nikotin-munnspray, tyggegummi, sugetabletter, plaster og inhalatorer. Hver av disse produktene kan hjelpe deg å slutte for godt ved å håndtere suget som oppstår når man slutter å røyke.

Finn det riktige Nicorette®-produktet for deg og start reisen mot en røykfri fremtid.

Nicorette Icy White Gum