HOLD VEKTEN

HOLD VEKTEN

Å ta beslutningen om å slutte å røyke er et fantastisk skritt i riktig retning. Men du er kanskje bekymret for abstinenssymptomer – som kan inkludere vektøkning. Noen mennesker som slutter å røyke vil legge på seg litt, men dette gjelder ikke alle.

I gjennomsnitt går man opp rundt 5 kg det første året etter røykeslutt. Men vektøkningen avhenger som regel av faktorer som kosthold og trening. Hvis du går opp i vekt etter å ha sluttet å røyke, er det mange enkle grep du kan ta for å stagge vektøkningen.

Hvorfor legger man på seg?

Man risikerer vektøkning etter røykeslutt fordi:

• Nikotinet som finnes i sigaretter og nikotinerstatningsprodukter øker forbrenningen. Dette betyr at kroppen din forbrenner kalorier raskere. I tillegg hemmer nikotin apetitten. Når du slutter å røyke, kan forbrenningen stoppe opp, og kroppen vil forbrenne kalorier saktere. Nikotinerstatningsprodukter kan bidra til å kontrollere vektøkning når du forsøker å stumpe røyken. Bruk nettsiden vår for å finne produkter som passer for deg.

• Når du slutter å røyke er det vanlig å oppleve at maten smaker bedre, appetitten forbedres, og du får lyst på mer sukkerholdig mat. Dersom du erstatter sigaretter med usunn snacks, vil du sannsynligvis gå opp i vekt.

• Det er lett å forveksle nikotinbehov med sult. Mat kan også bli en distraksjon fra nikotin.

• Småspising blir en erstatning for hånd-til-munn-bevegelsen du kjenner fra røyking.

Husk at ikke alle går opp i vekt når de slutter å røyke. Og selv om du gjør det, veier helsefordelene opp for den potensielle vektøkningen, ettersom det å slutte å røyke er noe av det beste du kan gjøre for helsen din.

Nyttige tips for å holde vekten etter røykeslutt

Nyttige tips for å holde vekten etter røykeslutt

Hvis du er bekymret for å gå opp i vekt når du slutter å røyke, er det mange ting du kan gjøre for å unngå de ekstra kiloene. Enkle livsstils- og atferdsendringer vil kontrollere og minimere potensiell vektøkning.

Tren for å kontrollere forbrenningen
Å trene regelmessig bidrar til å holde forbrenningen oppe, noe som betyr at kroppen din vil forbrenne flere kalorier. Dersom du har røyket i mange år, kan det være vanskelig å trene i begynnelsen, siden røyking påvirker lungekapasiteten. Hvis du ikke er vant til å trene, er det lurt å starte med et par enkle øvelser til du klarer å fullføre den anbefalte mengden på to og en halv time i uken.

Et fint sted å starte er trening med lav belastning, som svømming, sykling og yoga. Du kan også prøve å gjøre små livsstilsendringer, som å gå eller sykle til jobben og ta trappene i stedet for heisen.

Rådfør deg med fastlege eller annet helsepersonell dersom du ikke har trent på lenge eller har helseutfordringer.

Få kontroll på porsjonene
Å spise mindre porsjoner kan bidra til å redusere vektøkningen når du slutter å røyke. Metthetsfølelsen kommer først 20 minutter etter at man har spist. Ideelt sett bør du vente litt mellom måltider eller mellommåltider for å unngå overspising.

Du kan også prøve å spise saktere, tygge flere ganger enn normalt og ta deg tid til å virkelig nyte maten.

Velg sunn snacks
Noen mennesker erstatter røykepausen med usunn snacks, som sannsynligvis vil føre til vektøkning. Hvis sulten melder seg, er det best å prioritere sunn snacks, som nøtter, frukt og grønnsaker.

Bruk nikotinerstatningsprodukter
Å holde seg til røykesluttplanen reduserer risikoen for tilbakefall. Nikotinerstatningsprodukter kan dempe nikotinbehovet, slik at det er mindre sannsynlig at du bytter ut røyking med småspising.

I tillegg kan produkter som inhalatorer være et godt valg for dem som sannsynligvis savner hånd-til-munn-bevegelsen man forbinder med røyking, og som trenger et alternativ til usunn mat.

Rådfør deg med fastlegen
Hvis du er bekymret for vektøkning når du slutter å røyke, kan du snakke med fastlegen din og be om en diettplan fra en ernæringsfysiolog.

Ofte stilte spørsmål

Hvor lenge varer vektøkningen etter røykeslutt?
Noen legger på seg etter røykeslutt, mens andre holder vekten. Kiloene du eventuelt legger på deg forklares av hvordan du håndterer nikotinabstinensenes effekt på appetitten, samt kostholds- og livsstilsbeslutninger. Jo mer kontroll du har over nikotinsuget, jo lettere blir det å holde fokus på å slutte, samt unngå å erstatte sigaretter med usunn mat.

Hvor mye vekt vil jeg gå opp når jeg slutter å røyke?
Dersom du følger en kostholds- og treningsplan, vil du kanskje ikke gå opp i vekt i det hele tatt. Den gjennomsnittlige vektøkningen etter røykeslutt er imidlertid rundt 5 kg. Men vektendringen varierer, og avhenger av andre atferdsendringer du gjør.