Hvor lang tid tar røykeslutt?

Woman holding a mug

Har du tatt det første skrittet for å bli røykfri? Bra! Nå lurer du sannsynligvis på hvor lang tid det vil ta å kutte røyken for godt.

Sannheten er at alle er forskjellige. Det finnes ingen fasit for hvor lang tid det tar fra den siste sigaretten til fullstendig røykeslutt.

Det kan være at du kun opplever milde abstinenssymptomer som er enkle å takle. Men du kan også oppleve et mer intenst røykesug som gjør det vanskeligere for deg å slutte.

Røykeslutt kan være litt som å ta førerprøven. Noen lykkes på første forsøk, mens andre bruker lengre tid og flere forsøk.

Det som er viktig å huske på, er at det aldri er for sent å stumpe røyken, selv om det ikke er første gang du har prøvd.

Finnes det en snarvei til røykeslutt?

Selv om det ikke finnes en enkel måte å slutte å røyke på, er det definitivt ting du kan gjøre for å forbedre sjansene dine.

Hvorvidt det å slutte er lett eller ikke, bestemmes blant annet av din fysiske avhengighet av nikotin. Siden nikotin er et svært vanedannende kjemikalie, kan livet uten nikotin by på store utfordringer i begynnelsen.

Noen storrøykere kan oppleve at det tar lengre tid å slutte, spesielt hvis de i tillegg har røyket lenge.

Generelt sett er det å kombinere viljestyrke med god støtte og nikotinerstatningsprodukter en fin måte å slutte å røyke på. Men til syvende og sist handler det om å finne metoden som fungerer best for deg.

Å kombinere to nikotinerstatningsprodukter, kjent som kombinasjonsbehandling, kan være mer effektivt enn å kun bruke ett produkt. Kombinasjonsbehandling av to nikotinerstatningsprodukter er kun for de som er svært nikotinavhengige, de som tidligere har mislykkes med røykeslutt, eller de som fremdeles erfarer røykesug til tross for at de bruker et nikotinerstatningsprodukt.

Røykeslutt cold turkey

Hvis du lurer på hvordan du kan slutte å røyke umiddelbart – uten å bruke nikotinerstatningsprodukter – kan du prøve å stole helt og fullt på viljestyrken.

Røykesug og abstinenssymptomer kan dukke opp når som helst når du slutter å røyke. Røykesuget opptrer mindre hyppig jo lengre du er røykfri. Hvis du kan komme deg gjennom den vanskelige, første perioden, kan veien til en røykfri fremtid bare bli enklere.

Cold turkey-metoden er imidlertid ikke for alle. Det kan være vanskelig å ikke behandle røykesug og abstinenser, og forskning viser at bare 5-7 av 100 røykere har vellykket røykeslutt med cold turkey-metoden.

Prøv nikotinerstatningsprodukter

Nicorette Lozenge 2mg container

Hvis du har forsøkt å slutte cold turkey uten hell, kan det hende du synes avvenningen av sigaretter blir enklere ved å bruke et nikotinerstatningsprodukt. Dette kan være nikotinplaster, nikotintyggis, inhalatorer eller sugetabletter.

Du kan for eksempel bruke Nicorette® sugetabletter. putt en sugetablett i munnen når du kjenner røykesuget. Produktet frigjør en liten mengde nikotin, som tas opp i kroppen gjennom munnslimhinnen – uten tjære, karbonmonoksid og andre giftige kjemikalier som finnes i tobakk.

Noen nikotinerstatningsprodukter kan brukes i kombinasjon. Ved å gradvis redusere nikotininntaket kan produktene hjelpe deg med å oppnå røykeslutt.

Å kombinere to nikotinerstatningsprodukter, kjent som kombinasjonsbehandling, kan være mer effektivt enn å kun bruke ett produkt. Kombinasjonsbehandling av to nikotinerstatningsprodukter er kun for de som er svært nikotinavhengige, de som tidligere har mislykkes med røykeslutt, eller de som fremdeles erfarer røykesug til tross for at de bruker et nikotinerstatningsprodukt. Man kan bruke et plaster for målrettet kontroll av røykesug i kombinasjon med et hurtigvirkende produkt som tyggegummi, nesespray, sugetablett eller en inhalator. Dette kan være en veldig effektiv metode for røykeslutt.

Sammenlignet med å slutte cold turkey, kan nikotinerstatningsprodukter doble sjansene dine for å lykkes med røykeslutt. Hvor lang tid det tar å bli fullstendig røykfri kan variere fra person til person, og er avhengig av hvilket nikotinerstatningsprodukt du bruker.

Vanligvis varer behandlingen med nikotinerstatningsprodukter 8-12 uker før du gradvis reduserer dosen og til slutt stopper.

Følg en slutteplan

Det er veldig viktig å komme røykesuget i forkjøpet når du ønsker å slutte. Å etablere en slutteplan basert på dine røykevaner kan hjelpe deg med å unngå potensielle utløsende faktorer og gi deg et mål å jobbe mot.

Lag en tidsplan med en dato for når du vil være røykfri. Lag deretter en strategi som hjelper deg å unngå utløsende faktorer. Dette innebærer å holde seg unna ting du forbinder med røyking.

Prøv å finne erstatningsaktiviteter eller alternativer for å holde tankene unna å røyke, for eksempel trening.

Få profesjonell støtte

Det er mer sannsynlig at du slutter å røyke med profesjonell hjelp, så ikke forvent at du skal klare røykeslutt helt alene.

Fastlege, annet helsepersonell og hjelpelinjer for røykeslutt kan alle hjelpe deg på ulike måter. De kan tilby ekspertråd og veiledning om passende behandlinger og strategier, og støtte deg underveis

Bli kvitt røykesuget

Enten du har røyket bare i noen uker eller flere år, vil du sannsynligvis få lyst på sigaretter når du slutter å røyke. Denne kraftige lysten er både mental og fysisk.

Hvor lenge nikotinabstinenssymptomene og røyksuget varer, vil ofte avhenge av hvor lenge du har røykt og hvor mange sigaretter du vanligvis røykte hver dag.

Nikotinerstatningsprodukter kan hjelpe deg med å overvinne dette røykesuget.

Andre tips for å oppnå røykeslutt

  • Stift bekjentskap med røykfrie mennesker, slik at du ikke blir fristet til å gå ut og røyke når andre gjør det
  • Hold deg unna alkohol (spesielt den første uken), ettersom alkohol er en vanlig utløsende faktor som kan få sigaretter til å smake bedre
  • Distraher deg selv, enten ved å tygge tyggegummi, klemme på en stressball eller gå en tur

Fokuser på belønningene

A coin being placed into a piggy bank

En fin motivasjon for røykeslutt er å fokusere på grunnene til at du bestemte deg for å slutte å røyke – for eksempel de helsemessige og økonomiske fordelene.

Belønn deg selv for hver røykfri dag, og tell hver nye røykfrie dag slik at du kan holde fokus.

Et godt insentiv er å finne ut hvor mye penger du sparer på å ikke kjøpe sigaretter. Ta ut summen du vanligvis bruker på sigaretter, og legg kontantene til side for å bokstavelig talt se sparepengene vokse.

Du kan også bruke dette praktiske diagrammet som illustrerer hvor mye bedre du kan få det.

Bruk diagrammet

Start reisen mot en røykfri fremtid med Nicorette®

Nicorette Quickmist on a desk

Nicorette®-produkter gjør røykeslutt enklere og raskere. Våre produkter er designet for å støtte deg hvert steg på veien mot en røykfri fremtid.

Nikotinerstatningsprodukter dobler sjansene dine for en suksessfull røykeslutt, sammenlignet med å alene stole på cold turkey-metoden. Velg mellom et bredt utvalg, inkludert depotplaster, tyggegummi, munnspray, sugetabletter og inhalatorer. Start røykesluttreisen ved å finne et nikotinerstatningsprodukt som passer perfekt for deg.

Start røykesluttreisen ved å finne et nikotinerstatningsprodukt som passer perfekt for deg.