RØYKING OG GRAVIDITET

Woman and three children playing in the sea

Dersom du er gravid, er det å slutte å røyke noe av det beste du kan gjøre for babyen. Det bidrar til å gi babyen en trygg og sunn start på livet. Jo tidligere du kan stoppe, jo bedre. Visste du at hver sigarett du røyker inneholder mer enn 4000 kjemikalier som kan skade fosteret? Det innebærer at det ikke under noen omstendighet er trygt å røyke under svangerskapet. Selv å kutte ned på antallet sigaretter du røyker kan fortsatt skade både din og babyens helse. Derfor er det tryggest å stoppe helt. Vi vet at det å slutte å røyke kan være en utfordring. Men å minne deg selv på hvorfor du slutter kan gi deg motivasjonen du trenger for å gjennomføre.

Fordeler med å slutte å røyke når du er gravid

Family holding hands outdoors

Når du slutter å røyke merker du raskt at helsen din endrer seg til det bedre – etter bare 20 minutter begynner pulsen din å normalisere seg. Å slutte å røyke mens du er gravid vil umiddelbart hjelpe fosteret. Når du røyker, puster du inn en farlig blanding av kjemikalier. Blant annet puster du inn karbonmonoksid, en gass som kan være skadelig for babyen din, fordi den endrer kroppens oksygenopptak. Når du slutter, reduseres kjemikaliene fra systemet ditt. Det er mange andre mulige fordeler ved å slutte å røyke mens du er gravid, inkludert:

 • Mindre risiko for komplikasjoner under svangerskap og fødsel
 • Gi babyen din en sunn start – Røyking under svangerskapet kan påvirke veksten til fosteret og forårsake helseproblemer som astma.
 • Mindre risiko for spontanabort – Røyking under svangerskapet og eksponering for passiv røyk er knyttet til høyere risiko for dødfødsel, fødselsskader og spontanabort.
 • Mindre risiko for prematur fødsel – Røykeslutt kan bidra til å unngå at babyen opplever puste- eller spisebesvær, samt andre helseutfordringer som kan påvirke premature babyer.
 • Det er mer sannsynlig at babyen din har en sunn fødselsvekt – Babyer født av røykere er gjennomsnittlig 200g lettere enn babyer født av ikke-røykere. Den lave fødselsvekten kan gjøre det vanskeligere for babyen å holde varmen, og kan dessuten gjøre dem mottakelige for infeksjoner.
 • Mindre risiko for plutselig spedbarnsdød, også kjent som krybbedød.
 • Spare penger – Å slutte å røyke kan gi deg mer penger til både å dekorere barnerommet og til å dekke utgifter knyttet til babyen.

Helsefordelene med å slutte å røyke når du er gravid er umiddelbare for fosteret – og forbedrer også din helse.

Passiv røyking og graviditet

 • Passiv røyking forekommer når du røyker rundt andre eller er i nærheten av noen som røyker. Dette kan påvirke babyen din både før og etter fødsel. Passiv røyking kan føre til dødfødsler, spontanaborter og fødselsskader.
 • Å dele rom, bil eller leilighet med en røyker betyr at du sannsynligvis inhalerer røyken. Dette kan påvirke både deg og fosteret ettersom de skadelige kjemikaliene kan henge igjen i luften i opptil fem timer.
 • Å unngå passiv røyking under graviditet kan:
 • Øke sjansen for at babyen din har en sunn fødselsvekt
 • redusere risikoen for krybbedød
 • redusere sannsynlighet for at babyen utvikler bronkitt eller lungebetennelse i løpet av det første leveåret
 • bidra til å gjøre det enklere med fullstendig røykeslutt

Man and a woman laughing together

Hvordan slutte å røyke når du er gravid

 Å stoppe cold turkey kan gjøres enklere ved å foreta noen små endringer, for eksempel:

 • Endre kostholdet ditt – Noen studier viser at visse mat- og drikkevarer kan gjøre røyking mer tilfredsstillende.
 • Identifiser utløsende faktorer – Før du gir etter for trangen til å røyke, planlegg noe du kan gjøre i stedet, for eksempel å gå en kort spasertur.
 • Å slutte sammen – Hvis partneren din røyker kan du foreslå at dere slutter sammen

Man and a woman laughing together

Er det skadelig å røyke litt i svangerskapet?

Når du er gravid, er det ikke noe nivå av røyking som er trygt. Hvis du kutter ned og røyker færre sigaretter om dagen, er det fortsatt skadelig, så det tryggeste alternativet er å slutte helt å røyke. Selv passiv røyking i svangerskapet kan påvirke deg og babyen, både før og etter fødsel.

Når i svangerskapet påvirker røyking babyen?

Uansett når i svangerskapet du røyker, kan det påvirke babyen din, og det kan fortsette å påvirke dem etter hvert som de vokser opp. Det betyr at jo snarere du klarer å slutte, jo bedre. Men uansett hvilket tidspunkt du slutter, vil du og babyen din begynne å få fordelene av det med en gang. Det å slutte å røyke er virkelig en av de beste tingene du kan gjøre for babyen din – og for deg selv.

Medisiner kan påvirke det ufødte barnet. Konsulter alltid lege eller apotek før du tar noe medisin i svangerskapet.

Det å slutte å røyke er ikke lett, men det er en av de beste tingene du kan gjøre for å øke sjansene dine for å bli gravid - og Nicorette kan være en støtte på hvert steg av veien.

Alle produktene våre benytter nikotinerstatningsterapi for å hjelpe deg gjennom de vanskelige første dagene og ukene. Du kan velge mellom ulike nikotinerstatningsprodukter, deriblant Nicorette-produkter som reduserer abstinenssymptomer og kjapt døyver nikotinsuget for å hjelpe deg å stumpe røyken.

Nikotinerstatningsprodukter, som Nicorettes produkter, tilfører deg et lavt nivå av nikotin, uten karbonmonoksidet, tjæren og andre kjemikalier som kan påvirke fruktbarheten din. Plaster slipper ut nikotin sakte, mens munnsprayer, tyggegummi og sugetabletter frigir nikotin kjapt for å døyve røykesuget.

Når du kjenner behovet for en røyk, bruk heller et av disse Nicorette-produktene for å redusere røykesuget og døyve abstinenssymptomer. Trapp gradvis ned på veien til å bli helt røykfri.

Finn det riktige Nicorette-produktet for deg for å begynne veien mot en røykfri fremtid i dag.