Hvordan motiveres til røykeslutt

Group of people talking together

Å bestemme seg for å slutte å røyke betyr at du nettopp har tatt det første skrittet på reisen til bedre helse. Men vi vet at det kan være vanskelig å kun lene seg på viljestyrken for å stoppe for godt. Det kan være du har prøvd å slutte før, men ikke klart å fullføre.

Motivasjon til røykeslutt

Bedre helse

Røyking kan doble risikoen for hjerteinfarkt, øke risikoen for kreft og lungesykdom, og i tillegg forårsake for tidlig aldring av huden. Men i løpet av bare 72 timer etter siste sigarett kan du merke at du puster lettere og har mer energi.

Ett år etter røykeslutt, vil risikoen for hjerteinfarkt ha halvert seg sammenlignet med risikoen for en røyker. Etter 10 år vil risikoen for å dø av lungekreft også halveres.

Det er mange andre helsemessige fordeler ved å slutte – og grunner som kan motivere deg til å omfavne en sunnere, røykfri fremtid.

Spare penger

Kostnaden for røyking øker. – Du kan spare betydelige summer på å slutte. Å fokusere på hva du kan bruke pengene på kan være en god motivasjonsfaktor.

Hvis du prøver å bli gravid

Røyking øker risikoen for infertilitet. Dersom du er gravid og røyker kan det potensielt skade fosteret. Røyking kan også føre til langvarige problemer som:

  • Øre-, nese- og halsproblemer
  • Luftveistilstander
  • Overvekt
  • Diabetes

Dersom du er gravid eller ønsker å starte en familie, kan det være et fint tidspunkt å slutte å røyke.

For de nærmeste

Sigarettrøyk skader alle som puster den inn, ikke bare røykeren. Det kan øke risikoen for hvesing og astma hos barn, i tillegg til andre tilstander som infeksjoner i ørene og lungene.

Ved å slutte å røyke gjør du ikke bare noe bra for din egen helse, men du skåner også dem rundt deg.

Group of people standing smiling and laughing

Metoder for å holde motivasjonen oppe

Når du har bestemt deg for å slutte å røyke, er det mange triks som sørger for å holde deg på rett spor. Her er noen du kan prøve:

Ha det skriftlig

Skriv ned alle de gode grunnene til å slutte å røyke, og legg eller heng listen et sted du kan se den ofte, for eksempel på kjøleskapsdøren.

Hvis det er steder i eller utenfor huset der du pleier å røyke, kan du feste lapper i nærheten for å stoppe røykesuget i god tid.

Bruk fotografier

Når røykesuget melder seg, ta frem et bilde av noen som betyr mye for deg, for eksempel et fotografi av familien. Det vil være en nyttig påminnelse om hvorfor du bestemte deg for å slutte, og gi deg motivasjonen du trenger for å fortsette.

Ta Nicorettes® første uke-utfordring

Visste du det er ni ganger større sannsynlighet for fullstendig røykeslutt* om du kommer deg gjennom den første uken uten å røyke ?

Registrer deg for Nicorettes® første uke-utfordring, så motiverer vi deg med daglige tips, råd og støtte for de viktigste første syv dagene.

Spre ordet

Fortell familie og venner om planen din om å stumpe røyken. Hvis du sliter med motivasjon, kan dine nærmeste hjelpe deg med å gi deg den oppmuntringen du trenger.