MYTER OM NIKOTIN OG NIKOTINERSTATNINGSPRODUKTER

Two women walking in the sea

Mange tror at det å slutte cold turkey er den beste måten for røykeslutt, eller at nikotinerstatningsprodukter er like skadelig og vanedannende som sigaretter. Vi vil hjelpe røykesluttere med å navigere i jungelen av informasjon og fakta – uten riktig informasjon kan røykeslutt være vanskelig.

Myte 1: Nikotinerstatningsprodukter er like skadelig som røyking

Sigaretter er en velkjent årsak til kreft, hjertesykdom og mange andre sykdommer. Men det er de mange giftstoffene, og ikke nikotinet i sigarettrøyken, som forårsaker de fleste av disse sykdommene.

Myte 2: Nikotinerstatningsprodukter er like vanedannende som røyking

Å bruke nikotinerstatningsprodukter er ikke det samme som å bytte én nikotinavhengighet med en annen. Dette er fordi det er lav sannsynlighet for langvarig avhengighet av nikotinerstatningsprodukter. Nikotinerstatningsprodukter tilfører nikotin til hjernen mye saktere enn når man røyker en sigarett, noe som gjør nikotinerstatningsprodukter mindre avhengighetsskapende.

Myte 3: Nikotinerstatningsprodukter virker ikke

Forskning viser at nikotinerstatningsprodukter kan doble en røykers sjanse for røykeslutt*. Grunnen til at folk ikke kommer i mål med røykeslutt når de bruker nikotinerstatningsprodukter, skyldes som regel to faktorer: enten at de ikke bruker nok, eller at de ikke anvender produktet riktig. Les mer om riktig bruk av Nicorette®-produkter på våre produktsider .®

*sammenlignet med å slutte med viljestyrke alene

Myte 4: Niktonerstatningsprodukter er dyrt

Noen mener nikotinerstatningsprodukter er kostbart, men når du sammenligner produktene med kostnadene av røyking, vil nok resultatet overraske deg. Dersom du bruker opptil 10 Nicorette® tyggegummi per dag, vil det i gjennomsnitt koste deg 5,39 kr*, mens en pakke med 20 sigaretter koster 165 kr.

*basert på en pakke Nicorette® 2 mg tyggegummi som koster 389 kr (per mars 2023), egnet for røykere som røyker 20 eller færre sigaretter per dag. Maks dosering er 15 tyggegummi per dag.

A coin being placed into a piggy bank