HVORDAN STØTTE EN SOM SLUTTER Å RØYKE?

Woman talking on a mobile phone

Å slutte å røyke kan være en vanskelig prosess. Dette kan bli mindre utfordrende av å få støtte og oppmuntring fra omgivelsene. Oppdag hvordan du kan støtte nære venner eller partnere som røyker, for å gi dem bedre sjanser til å slutte for godt.

Å slutte kan være en svært utfordrende opplevelse, og er kanskje en av de vanskeligste prosessene en som røyker noen gang må gjennom. Prosessen kan imidlertid gjøres mye enklere når en røyker får støtte og medfølelse fra omgivelsene. Motiverende ord, empati og støttende samtaler kan bidra til å hjelpe med å gi avkall på det som kan være en kraftig og kompleks nikotinavhengighet.

Dersom noen du står nær forsøker å slutte å røyke, kan noen av forslagene nedenfor gi deg tips til hvordan du kan hjelpe dem med å nå sine personlige sluttemål.

Ha en åpen dialog

Two people laughing together on a bench outdoors

Et godt sted å begynne er å reagere positivt når en som røyker forteller deg at de vil slutte. En behjelpelig respons kan være å fortelle dem at du er stolt av dem, at du tror på dem, og, viktigst av alt, at du vil være der for dem.

Det er viktig at denne type støtte ikke er begrenset til den første samtalen. Prøv å opprettholde støtten gjennom hele sluttreisen til partneren eller vennen din. Ved å stille ikke-dømmende spørsmål, kan du få en bedre forståelse av hva det er de går gjennom, og hva du konkret kan gjøre for å hjelpe til. Det er også viktig å sjekke inn regelmessig og spørre den som slutter om hvordan de har det – ikke bare om de har klart å holde seg på rett spor.

Til slutt, selv om det kan være fristende, vil det ikke hjelpe med forelesninger og dømmende kommentarer. I tillegg, hvis en som slutter mistenker at du er dømmende, kan det hende de ikke kommer til deg for å få støtte når de virkelig har behov for det.

Tilby distraksjoner

Å distrahere en som slutter kan være veldig nyttig når de plages av røykesug eller andre abstinenssymptomer. Dette kan være alt fra å tilby tyggegummi eller en appelsin, til å ta dem med til et sportsarrangement eller andre røykfrie arrangementer. Distraksjoner trenger imidlertid ikke alltid å være fysiske. Bare det å være der for en samtale, enten personlig eller på telefon, kan utgjøre en stor forskjell. Det er også verdt å huske på at røykesug vanligvis bare varer noen få minutter.

Person doing pottery

Være positiv

Det er normalt for den som slutter å røyke å oppleve tilbakefall – disse tilbakefallene kan forekomme flere ganger før en røyker slutter for godt.

Dette er grunnen til at det er viktig å være tålmodig og oppmuntrende med partner eller venner når de har bestemt seg for røykeslutt. Hvis de har et tilbakefall, oppfordre dem til å se på det som en lærerik opplevelse, og at de fleste som slutter trenger flere forsøk før de stopper for godt.

På samme måte bør du feire enhver suksess, uansett hvor stor eller liten den er. Bare det å gå noen timer uten en sigarett kan være en prestasjon som fortjener anerkjennelse. Nøkkelen er å bevare positiviteten, spesielt når den som slutter opplever øyeblikk av frustrasjon og utmattelse.

Woman listening to music on headphones