RØYKING OG ANGST

RØYKING OG ANGST

Det er utfordrende å slutte å røyke, men å stumpe røyken kan være gunstig for din mentale helse.

Man kan føle seg engstelig og irritabel om man ikke har røyket på lenge, eller forsøker å slutte. Disse følelsene kan være forårsaket av at kroppen ikke får den samme tilførselen av nikotin, kjent som niktoinabstinenser. Disse abstinenssymptomene lindres bare midlertidig når du røyker, og skaper illusjonen om at røyking hjelper mot angst.

Når du plages av abstinenssymptomer kan røyking forsterke følelsen av angst, og sigarettene vil ikke ta hånd om de underliggende årsakene til hvorfor du kjenner på uro. Når du slutter å røyke, vil det i starten være enkelte abstinenssymptomer som gjør at du føler deg verre. Disse symptomene er forbigående og vil bli bedre med tiden. Å ta avgjørelsen om å slutte å røyke kan redusere angsten knyttet til røykeavvenning, i tillegg til å bedre din generelle helse.

Å forplikte seg til å slutte å røyke kan bidra til å forbedre både din fysiske og mentale helse. Forskning viser at røykeslutt er forbundet med redusert angst og stress. Dessuten har ikke-røykere mindre humørsvingninger.

Røykeslutt dersom du sliter med angst

Forekomsten av røyking hos personer med vanlige psykiske lidelser er rundt 50 % høyere enn ellers i befolkningen. Mennesker som er diagnostisert med angst vil sannsynligvis også røyke mer. Selv om det kan være utfordrende å slutte, er det mange støttenettverk og enkle grep man kan ta som vil forbedre sjansene dine for å lykkes med røykeslutt. Her er noen ting du kan gjøre på reisen til et røykfritt liv:

Snakk med fastlegen

Be fastlegen din om å sette deg inn i hvilke ressurser som er tilgjengelige for deg, og hvilke metoder som kan være best for røykeslutt. Legen din kan også henvise deg til andre støtteapparat, eller anbefale nikotinerstatningsprodukter, som kan doble sjansene dine for å slutte sammenlignet med å bruke viljestyrken alene.

Dersom du er bekymret for din mentale helse, bør du rådføre deg med helsepersonell for profesjonell hjelp.

Dersom du tar medisiner for en psykisk helsetilstand, bør du rådføre deg med legen din før du slutter å røyke.

Få støtte

Sammenlignet med å begi seg ut på røykeslutt alene, kan profesjonell støtte øke sjansene for suksess. I kombinasjon med nikotinerstatningsprodukter, kan profesjonell hjelp gjøre det mer sannsynlig at du klarer å slutte. Fastlegen din kan henvise deg til din lokale frisklivssentral, som kan hjelpe deg med røykeslutt.

Det er viktig å snakke med fagfolk om røykeslutt, men ikke glem at det også finnes flere støttemuligheter. Du kan snakke med venner og familie, eller slå deg sammen med en bekjent som også skal stumpe røyken. Vedkommende vil sannsynligvis forstå nøyaktig hva du går gjennom.

Bruk nikotinerstatningsprodukter

Hvis du trenger en hjelpende hånd, og ikke tror at du kan slutte med cold turkey-metoden, kan nikotinerstatningsprodukter gjøre det mer sannsynlig at du lykkes. Nicorette® -produkter kan lindre nikotinabstinenssymptomer som oppstår når du slutter, inkludert abstinensindusert angst. Nikotinerstatningsprodukter er reseptfrie legemidler, noe som betyr at du ikke trenger resept for å kjøpe dem.

Du kan bruke vårt praktiske verktøy for å finne det riktige nikotinerstatningsproduktet for deg.