HAR DU SPRUKKET? KOM TILBAKE PÅ SPORET

Tilbakefall er helt normalt. Ikke vær for hard mot deg selv hvis du opplever tilbakefall når du forsøker å stumpe røyken. Det beste er å akseptere at det skjedde og se fremover. Vi har samlet noen tips som kan hjelpe deg med å komme på rett spor igjen!

Kom tilbake på sporet

Å slutte å røyke er en prosess – og er ikke gjort over natten. Mange som forsøker å stumpe røyken vil på et tidspunkt ha et tilbakefall, eller til og med begynne å røyke igjen. Det er viktig å huske at tilbakefall er svært vanlig, og i mange tilfeller krever det en håndfull forsøk å slutte å røyke. Derfor er det viktig å ha en plan på plass for å håndtere et tilbakefall, slik at du enkelt kan komme tilbake på rett spor.

Ha en positiv innstilling

Når du opplever et tilbakefall, er det viktig å være positiv. Prøv å fokusere på all fremgangen du har gjort så langt, selv om du ikke nådde målet denne gangen. Å slutte å røyke er så utfordrende at selv det å gå minutter eller timer uten en sigarett bør betraktes som en prestasjon.

Det er også viktig å huske at du ikke er alene . De fleste som slutter vil på et tidspunkt få tilbakefall, enten det er i løpet av de første dagene eller noen måneder etter at de besluttet å slutte å røyke.

Faktisk tar det de fleste røykere flere forsøk før de slutter. Røykeslutt er ikke uoppnåelig, det krever bare utholdenhet.

Når du opplever et tilbakefall, kan det være hjelpsomt å minne deg selv på hvorfor du ønsket å slutte i utgangspunktet. Var det for å forbedre helsen din? Å spare penger ? Eller gjør du det for dine nærmeste? Uansett hva som fikk deg til å stumpe røyken, kan det være lurt å bruke disse grunnene som motivasjon. Det kan også være nyttig å lage en liste som påminner deg om hvorfor du vil slutte, slik at du kan se på den når røykesuget melder seg.

Lær av dine feil

Hvert forsøk på å stumpe røyken er en mulighet til å lære noe om deg selv. Røykeslutt krever øvelse og utholdenhet, derfor er det viktig å merke deg hva du synes var vanskelig, og hva som fikk deg til å gi opp. For å virkelig lære av tidligere forsøk kan du vurdere å loggføre prosessen – dette vil gi deg en god ide om hvor det gikk galt, og kanskje hvordan du kan lykkes neste gang. I de innledende stadiene av røykeslutt er det lurt å unngå situasjoner der du kan bli fristet til å røyke. For noen innebærer dette å unngå steder der sigaretter er lett tilgjengelige, eller til og med unngå røykere.

Lag en plan

Dersom du tidligere har avbrutt forsøk på røykestopp, har du desto større risiko for tilbakefall i løpet av de første ukene etter siste sigarett. Derfor er det nyttig å bestemme deg for en plan som vil hjelpe deg å unngå utløsende faktorer. Det kan også være lurt å be om støtte. Siden det å være sammen med andre røykere er den vanligste årsaken til tilbakefall, er det lurt å tenke på hvordan du kan unngå disse situasjonene - spesielt i de første ukene etter røykeslutt. På samme måte er det viktig å tenke på hvordan du vil unngå andre vanlige triggere som stress, alkohol og situasjoner som er emosjonelt utfordrende.

Selv om det er vanskelig å unngå alle utløsende faktorer, kan du absolutt planlegge hvordan du vil møte dem og prøve å begrense eksponeringen.

Det kan også være verdt å be om ekstra støtte og hjelp for å gjennomføre ditt neste forsøk. For eksempel, dersom du vil slutte cold turkey, kan det være verdt å undersøke nikotinerstatningsprodukter. Det kan også være lurt å rådføre deg med fastlege eller hjelpetjenester for røykeslutt.