Hvordan kan røyking påvirke fertiliteten?

Woman and three children playing in the sea

Sjansen er stor for at du allerede er kjent med helseplagene som forbindes med røyking. Det kan være årsaken til at du har tatt den livsendrende beslutningen om å slutte. Men visste du at røyking også kan påvirke fertiliteten?

Menn som røyker, kan risikere nedsatt mengde sædceller. Forskning antyder at kvinner som røyker har dobbelt så stor risiko for infertilitet, sammenlignet med ikke-røykere.

Den gode nyheten er at røykeslutt kan reversere noen av de negative effektene røyking har på kroppen, og øke sjansene dine for å bli gravid.

Les videre for å lære mer om hvordan røyking påvirker fertiliteten, hvordan røykeslutt kan forbedre sjansene dine for å få en glad og sunn baby – og hvordan Nicorette® kan støtte deg på reisen.

Hvordan røyking påvirker kvinners og menns fertilitet.

Røyking kan påvirke menn og kvinners fertilitet på forskjellige måter.

Røyking og kvinners fruktbarhet

Visste du at?

 • Dersom du røyker, kan sjansene for å bli gravid halveres hver måned.
 • Ifølge enkelte undersøkelser inntreffer overgangsalderen 1 til 4 år tidligere for kvinner som røyker (sammenlignet med ikke-røykere).
 • Forskning tyder på at 1 av 5 babyer født av røykende mødre har lav fødselsvekt. Røyking under graviditeten kan øke risikoen for premature fødsler.

Røyking og menns fruktbarhet

Visste du at?

 • Menn som røyker ofte har nedsatt mengde sædceller sammenlignet med ikke-røykere.
 • Noen undersøkelser viser at menn som røyker har større sannsynlighet for å ha en høyere prosentandel misdannede sædceller.
 • Forskning tyder på at menn som røyker har større sannsynlighet for å oppleve erektil dysfunksjon enn ikke-røykere.

Dersom du ønsker å starte en familie eller utvide den du allerede har, kan dette være den perfekte motivasjonen for å stumpe røyken.

Røyking og unnfangelse

Man and a woman laughing together

Hvis både du og partneren din røyker, kan det påvirke planene deres om å bli gravid allerede det sekundet dere begynner å prøve.

De aller fleste par som har regelmessig, ubeskyttet sex (to til tre ganger i uken) blir gravide innen 12 måneder. For røykere vil imidlertid sannsynligheten for å bli gravid reduseres med nesten halvparten hver måned.

Hvis du er en kvinne som røyker, reduseres også sannsynligheten for at et befruktet egg fester seg i livmoren. Røykerelaterte fertilitetsproblemer kan påvirke kvinner som allerede har barn, så vel som kvinner som forsøker å bli gravid for første gang.

Assistert befruktning og røyking

Forskning har vist at røykere som går gjennom assistert befruktning også kan oppleve redusert fruktbarhet, og at røyking i kombinasjon med assistert befruktning reduserer fødselsraten. Samtidig øker sjansen for spontanaborter og ektopisk graviditet. Røykere som får assistert befruktning må kanskje benytte seg av mer eggstokkstimulerende medisin for å lykkes.

Røyking og graviditet

Røyking under graviditeten kan begrense oksygentilførselen til fosteret, noe som betyr at babyens hjerte må slå hardere.

Røyking kan forårsake følgende komplikasjoner under graviditet og fødsel:

 • Svangerskap utenfor livmoren – Nikotin kan påvirke funksjonen til egglederen og føre til at et befruktet egg fester seg utenfor livmoren (ektopisk graviditet).
 • Kvinner som røyker kan ha større sannsynlighet for å få en baby med fødselsskade.
 • Prematur fødsel – Sannsynligheten for å føde før 37. svangerskapsuke kan øke, noe som kan føre til at babyen får helseproblemer.
 • Abort og dødfødsel – Kjemikaliene i sigaretter kan forårsake langsom fosterutvikling og øke sjansen for spontanabort og dødfødsel.
 • Lav fødselsvekt – I gjennomsnitt er babyer født av røykende mødre 200 g lettere, ifølge NHS, noe som kan forårsake helseplager både under og etter fødsel.

Bare det å røyke noen få sigaretter under graviditeten kan øke risikoen for komplikasjoner og helseplager. Røyking mens du er gravid kan også øke sjansen for krybbedød med 25 %.

Røyking og impotens

Røyking kan innsnevre blodårene dine. Dette gjør det vanskeligere å få ereksjon, og kan føre til erektil dysfunksjon

Sigaretter kan også skade kvaliteten og kvantiteten på sædcellene. Dette kan bety at du har færre, latere sædceller, som er mindre svømmedyktige.

Passiv røyking og fruktbarhet

Passiv røyking kan også redusere sjansene dine for å bli gravid, samt påvirke babyen din før eller etter fødselen.

Passiv røyking kan påvirke fruktbarheten på mange av de samme måtene som om du røykte selv. Det øker risikoen for plutselig spedbarnsdød (krybbedød), undervektig baby og andre fødselskomplikasjoner.

Kan røykeslutt øke fertiliteten?

Mange faktorer har innvirkning på fertiliteten, men også røykeslutt kan ha en positiv effekt. Kvinner som slutter å røyke, bruker vanligvis ikke lengre tid på å bli gravide enn de som aldri har røyket en sigarett. Å slutte antas også å bidra til å forbedre sjansene dine for å bli gravid dersom du får assistert befruktning.

Røykeslutt kan bidra til å forbedre helsen til livmorslimhinnen, noe som igjen kan øke sjansene for å bli raskere gravid. Ideelt sett bør du slutte å røyke rundt fire måneder før du prøver å få en baby – men det er fordelaktig å slutte når som helst. Hvis du stumper røyken før du forsøker å unnfange, kan risikobildet reduseres til samme nivå som hos en ikke-røyker.

Dersom du er mann og stumper røyken, vil helsen til sædcellene dine bli sunnere så snart du slutter, noe som kan øke sjansene dine for å unnfange.

Pack of 2mg Nicorette Fruit Fusion Gum

Finn produktet som kan passe for deg