Hva skjer når du slutter å røyke?

Har du bestemt deg for å slutte å røyke? Bra for deg! Å slutte å røyke er en av de beste tingene du kan gjøre for helsen, og røykeslutt er aldri for sent å gjennomføre.

Det er mange potensielle helsefordeler som følger med røykeslutt – som starter nesten umiddelbart etter du slutter å røyke. Abstinenssymptomer kan til tider gjøre det utfordrende å unngå tilbakefall, men disse symptomene bør raskt gå over. Bruk av nikotinerstatningsprodukter kan også bidra til å lette røykesuget underveis.

Du lurer sikkert på hva som er i vente når du vinker farvel til sigaretter for godt. Her er noe av det du kan forvente å oppleve på veien til en røykfri fremtid.

Abstinenssymptomer ved røykeslutt.

Woman with smoking withdrawal symptoms

Selv om ikke alle opplever abstinenssymptomer, er det normalt å oppleve disse symptomene når man slutter å røyke.

Abstinenssymptomer oppstår fordi kroppen og hjernen ikke lenger får en jevn dose av nikotin. De mest fremtredende abstinenssymptomene er røykesug, økt appetitt, rastløshet, irritabilitet, søvnvansker og svimmelhet.

De første dagene etter røykeslutt pleier å være den mest utfordrende perioden, men du bør merke at det blir enklere å forbli røykfri etter tredje eller fjerde dag.

Det er i all hovedsak to typer røykesug. Det første er et konstant, underliggende sug etter en sigarett, det andre er en plutselig trang til å røyke, som gjerne utløses av en aktivitet eller følelse som du assosierer med røyking.

Nikotinerstatningsprodukter fungerer ved å tilføre kroppen en lavere dose nikotin enn den fra sigaretter, uten andre skadelige kjemikalier som for eksempel tjære, bly, cyanid og ammoniakk. Nikotinerstaningsprodukter kan bidra til å redusere røykesuget og hindre avsporing fra slutteplanen.

Nicorette®-produkter inkluderer Nicorette® depotplaster, Nicorette® tyggegummi, Nicorette® sugetabletter, Nicorette® inhalator, Nicorette® munnspray. Noen produkter, som nikotinplaster, gir en langsom og jevn strøm av nikotin til kroppen, som stagger bakgrunnssuget etter nikotin. Andre produkter, som munnsprayen, frigjør nikotin raskt, og kan stagge det plutselige, intense røykesuget.

Jeg har sluttet å røyke – hvorfor føler jeg meg verre?

Det er helt normalt å føle abstinenssymptomer når du forsøker å stumpe røyken. Tobakksrøyk er den mest effektive måten for nikotin å bli tatt opp av blodet, som kan gjøre nikotinen ekstremt avhengighetsskapende. Selv om nikotinerstatningsprodukter kan bidra til å redusere røykesuget forårsaket av nikotinabstinens, er det vanskelig å bli fullstendig kvitt suget.

Disse abstinenssymptomene kan inkludere rastløshet, irritabilitet og søvnløshet. Det er følgelig helt naturlig at du ikke føler deg på ditt beste etter røykeslutt. Det er også viktig å være klar over at selv om trangen til å røyke reduseres over tid, kan den fortsatt være merkbar flere måneder etter din siste sigarett.

Den gode nyheten er at det er mange helsemessige fordeler med røykeslutt. Og husk, hver gang du motstår lysten til å ta en sigarett, er du ett skritt nærmere å slutte for godt.

Hva skjer med kroppen når du slutter å røyke?

Som du sikkert vet, er røyking forbundet med en stor helserisiko. Faktisk er røykerelaterte sykdommer en av de største årsakene til sykdom og død i Norge.

Røyking er årsaken til rundt 7 av 10 tilfeller av lungekreft, og knyttes til høyere risiko for å utvikle over 50 alvorlige helsetilstander.

Når du slutter å røyke kan du straks merke en rekke helsemessige fordeler, som starter nesten umiddelbart etter røykeslutt.

Noen umiddelbare fordeler ved røykeslutt:

  • Etter 20 minutter normaliseres pulsen
  • Etter 48 timer kan all den skadelige karbonmonoksiden utskilles
  • Etter 3 til 9 måneder kan lungefunksjonen øke med opptil 10 %, noe som gjør det lettere å trekke inn luft.
  • Etter 1 år som røykfri er risikoen for hjerteinfarkt halvert sammenlignet med risikoen for en røyker

Det er ikke bare din egen helse som drar nytte av røykeslutt. Også dine nærmeste vil merke en forskjell. Mennesker som utsettes for passiv røyking har en økt risiko for å utvikle samme sykdommer som røykere.

Barn har større sannsynlighet for å oppleve astma og luftveisproblemer hvis de bor i et røykfylt miljø. Med tanke på at sigaretter inneholder over 4000 kjemikalier, kan røyking under graviditeten skade fosteret.

Sammenlagt betyr dette at røykeslutt er en av de beste forandringene du kan gjennomføre, både for din egen helse og helsen til dine nærmeste.

Man riding a bicycle

Vil jeg gå opp i vekt når jeg slutter å røyke?

Det stemmer at mange legger på seg litt når de slutter å røyke, men det gjelder ikke alle. Gjennomsnittlig vektoppgang etter røykeslutt ligger på 5 kilo.

Årsakene til vektoppgang er mange. For eksempel øker forbrenningen ved røyking, som betyr at kroppen forbrenner kalorier raskere, samtidig som sigaretter hemmer appetitten. Når du slutter å røyke er det vanlig å bli fristet til å erstatte hånd-til-munn-bevegelsen du kjenner fra røyking med ekstra småspising.

Men ikke la noen av disse grunnene stoppe deg. Det er mange tiltak du kan iverksette for å forhindre vektoppgang. Regelmessig mosjon, mindre porsjoner og redusert inntak av usunn snacks kan bidra til å holde vektøkningen til et minimum.

Psykiske fordeler ved røykeslutt

I tillegg til de fysiske helsefordelene kan røykeslutt også forbedre din mentale helse, som å bidra til å redusere angst og depresjon.

Du tror kanskje at røyking bidrar til å dempe stressnivået. Følelsen av redusert stress oppstår fordi røyking frigjør lykkehormonet dopamin. Når du ikke har røyket en sigarett på en stund, og nikotinnivået reduseres, kan dette utløse abstinenssymptomer som angst.

En sigarett vil gi en midlertidig lindring fra følelsen av angst, og få det til å virke som om nikotin hjelper på følelsene når det faktisk har den motsatte effekten: i stedet for å være avslappende, gjør røyk deg mer engstelig fordi nikotinavhengighetssyklusen starter på ny.

Two women walking in the sea

Hvor mye penger sparer du på røykeslutt?

Klar for flere gode nyheter? Røykeslutt er også sunt for økonomien. Regjeringen gir sigaretter høye tollsatser som en del av en pågående kampanje for å redusere antall røykere, og gjennomsnittsprisen for en pakke sigaretter har en tendens til å oppjusteres hvert år.

Finn ut hvor mye penger du kan spare – og begynne å tenke på hva du kan bruke de sparte midlene på.

Hva du kan gjøre hvis du opplever tilbakefall

Vi vet at det kan være vanskelig å slutte – og det kan ta opptil flere forsøk på å bli fullstendig røykfri. Hvis du sprekker og røyker en sigarett, kan du se på det som en mulighet til å lære mer om deg selv og dine utløsende faktorer, slik at du neste gang øker sjansene for suksess.

Tilbakefall skjer som oftest de første ukene etter at du sluttet å røyke. Hvis du opplever at du sprekker, er det verdt å ta seg tid til å tenke på hvorfor du tok en sigarett. Røykesuget er ofte årsaken, så det kan være nyttig å identifisere de utløsende faktorene . Kanskje du var stresset, eller bare så noen andre som røyket?

Å lære av sine egne feil kan bety at du er bedre forberedt neste gang du er i en lignende situasjon. Det er imidlertid viktig å forbli positiv og minne deg selv på at du kan nå alle mål du setter deg.

Start reisen i dag for en røykfri fremtid med Nicorette®

Ved å bruke nikotinerstatningsprodukter fra Nicorette® kan du øke sjansene dine for å slutte å røyke for godt, sammenlignet med å alene stole på viljestyrken.

Når du slutter å røyke, savner kroppen nikotintilførselen. Det innebærer at du kan oppleve ubehagelige abstinenssymptomer og få lyst på en sigarett.

Nikotinerstatningsterapi virker ved å tilføre en lav dose nikotin for å lindre disse symptomene, og bidrar til å stoppe røykesuget – uten «buzzen» du får av en sigarett. Behandlingen med nikotinerstatningsprodukter varer vanligvis mellom 8 og 12 uker, før man gradvis reduserer mengden nikotinerstatningsprodukt, for å til slutt stoppe helt.

Bruken av nikotinerstatningsprodukter som for eksempel nikotinplaster, tyggegummi, sugetabletter, inhalatorer eller , munnspray , veier opp for enhver potensiell risiko. Dette er fordi det er giftstoffene i sigaretter, som tjære, cyanid, bly og ammoniakk, som forårsaker røykerelaterte sykdommer, og ikke selve nikotinen.

Forskning viser at røykeslutt er mer sannsynlig dersom du bruker en kombinasjon av for eksempel nikotinplaster med et annet nikotinerstatningsprodukt. Å kombinere to former for nikotinerstatningsprodukter, kjent som kombinasjonsløsning, kan være mer effektivt for røykeslutt, enn å bruke bare ett produkt. Kombinasjonsløsningen av to nikotinerstatningsprodukter er kun for dem som er svært nikotinavhengige, dem som tidligere har mislykkes med røykeslutt, eller dem som fremdeles erfarer røykesug til tross for at de bruker et nikotinerstatningsprodukt.

Man kan bruke et nikotinplaster for kontroll det vedvarende suget, i kombinasjon med et hurtigvirkende produkt som tyggegummi, nesespray eller en inhalator for målrettet beskyttelse mot det plutselige røyksuget.

Start reisen din for en røykfri fremtid i dag med Nicorette®.

Nicorette Icy White Gum