UNNGÅ Å SPREKKE PÅ FERIEN

Å dra på ferie for å unnslippe hverdagen kan virke som en fornuftig idé når du prøver å slutte å røyke. Men travle flyplasser og mye logistikk kan gjøre ferien veldig stressende.

Å forberede seg på disse situasjonene, og å bestemme seg for å unngå utløsende faktorer, kan hjelpe deg å unngå å sprekke mens du er på ferie.

Undersøk reisemålet ditt på forhånd

Selv om ikke alle land har det samme strenge røykeforbudet som Norge, håndhever mange land en form for røykeforbud på offentlige steder. Det kan være lurt å forberede seg godt, slik at du kan holde deg røykfri. Enkle ting som å be om et røykfritt hotellrom, eller besøke røykfrie barer og restauranter i nærområdet kan bety mye. Hvis du synes det er vanskelig å unngå røykere under turen, sørg for at du ikke blir overrumplet av lysten til å røyke. Ha ditt foretrukne nikotinerstatningsprodukt klart, som Nicorette® 1mg munnspray for å bekjempe røykesuget.

Woman and three children playing in the sea

Vær forberedt på flyet

Du blir kanskje ikke overrasket over å høre at røyking på fly har vært ulovlig i nesten 20 år. Likevel opplever mange røykere og eks-røykere røykesug på flyturen. Forbered deg på forhånd av flyturen ved å utstyre deg selv med verktøy og mestringsstrategier, slik at du ikke trenger å tenne en sigarett umiddelbart etter landing.

Hvis flyselskapet tillater det, bør du pakke sunn snacks til å spise ombord, slik at du kan spise litt når røykesuget melder seg. Du kan også prøve å pakke en Nicorette®-inhalator i håndbagasjen. Inhalatoren holdes akkurat som en sigarett, og gir følelsen av å røyke. Inhalatoren kan bidra til å lindre røykesuget og nikotinabstinenssymptomer. I motsetning til e-sigaretter kan Nicorette®-inhalatoren brukes på fly og annen offentlig transport.

Kutt ned på alkoholinntaket

For mange mennesker går alkohol og røyking hånd i hånd. Å røyke en sigarett kan være veldig fristende når du drikker. Alkohol svekker dømmekraften din og gjør det langt mindre sannsynlig at du tar rasjonelle avgjørelser. Selv når du har forpliktet deg til å slutte, kan alkohol gjøre det vanskeligere for viljestyrken.

Ideelt sett bør du prøve å unngå alkohol helt – og alle andre utløsende faktorer – de første ukene når du opplever nikotinabstinens. For eksempel kan du drikke drinker uten alkohol, eller brus i stedet for vin. Hvis det å unngå alkohol er vanskelig i løpet av ferien, bør du etterstrebe å drikke med måte og være oppmerksom på din selvkontroll.

Distraher deg selv

En utmerket måte å bekjempe røykesuget på er å holde seg opptatt. Når du ankommer hotellet, kan du orientere deg om aktiviteter i området. Ved å du stumpe røyken har du kanskje lagt merke til at helsen din er forbedret på en rekke områder. Utnytt dette og prøv noen sunne aktiviteter – som yoga på stranden eller fotturer. Selv en rask svømmetur i hotellbassenget kan være nok til å distrahere deg fra røykesuget.

Du kan også prøve å ha et objekt i lommen eller vesken som kan holde hendene dine opptatt når du vil røyke. Enten det er et puslespill eller en stressball, er det godt å ha noe for hånden som kan ta tankene vekk fra sigaretter.

Velg dine reisepartnere med omhu

Å være rundt andre røykere når du prøver å slutte kan være vanskelig. Men når du i tillegg reiser med andre røykere er det enda vanskeligere å unnslippe fristelsen.

Hvis du skal reise bort med en partner eller venn som røyker, hvorfor ikke foreslå å prøve at dere prøver å slutte sammen? Hvis dette ikke er gjennomførbart, bør du avtale med reisepartneren at han eller hun ikke røyker i nærheten av deg. Ha med en bok, eller hodetelefoner og en god spilleliste, slik at du har noe å gjøre når reisepartneren går ut for å røyke.

Slapp av og lad opp

Ferier bør handle om avslapping, om å la bekymringene dine fare. Men uansett hvor avslappet du føler deg, kan røykesuget komme snikende når du minst venter det. Mindfulness-teknikker kan hjelpe deg med å akseptere negative følelser, stress og røykesug som gjerne oppstår etter røykeslutt. I stedet for å gi etter for følelsene og røyken, vil mindfulness hjelpe deg til å innse at det vil gå over. Disse øvelsene kan utføres nesten hvor som helst (inkludert i solsengen). Sjekk ut vår guide til mindfulness og øvelsene du kan prøve mens du er på ferie (eller hvor som helst i verden).