SOSIALE FORDELER VED RØYKESLUTT

Person smiling outdoors

De fleste vet at det å stumpe røyken er bra for både helsen og lommeboken. Men det er også en rekke andre fordeler med å slutte. Selv om sosiale faktorer kanskje ikke umiddelbart dukker opp når du tenker på fordelene ved å slutte, kan det å forbedre aspekter av livet gjøre en stor forskjell for ditt generelle velvære.

Utseende

Røyking av sigaretter har en negativ effekt på huden, fordi røyking stopper tilførselen av oksygen og næringsstoffer. Dette kan føre til for tidlig aldring av huden. Siden hudfargen får et gulgrått skjær, og i noen tilfeller cellulitter, kan man se opptil 10 til 20 år eldre ut. Når du slutter, kan du forhindre hudskadene røyking forårsaker, og også potensielt bremse aldringsprosessen.

På samme måte får du bedre munnhelse av å stumpe røyken. Som røyker har du større sannsynlighet for å utvikle tannkjøttsykdom sammenlignet med ikke-røykere. Derfor kan røykeslutt minske sjansene dine for tanntap. Å slutte forhindrer også at tennene blir misfargede, og vil resultere i friskere pust og økt smakssans.

Helsen til dine omgivelser

Family holding hands outdoors

En av de største grunnene til å slutte er å beskytte helsen til familien din.

Røyking setter de som er nærmest deg i fare for en rekke potensielle sykdommer. Det inkluderer kreft, hjertesykdom, hjernehinnebetennelse, bronkitt og lungebetennelse. Faktisk øker passiv røyking sannsynligheten for at en ikke-røyker får lungekreft med så mye som 24 %, og hjertesykdom med 25 %. Realiteten er at det rett og slett ikke er et «trygt» nivå av eksponering for passiv røyking.

Når du slutter, gjør du ditt for å skape et røykfritt miljø for venner og familie. Dette vil ha en positiv innvirkning på helsen til dine nærmeste – spesielt barn. Dessuten vil du også redusere sannsynligheten for at barna dine begynner å røyke selv.

Det er også sant at røykeslutt fører til forbedret fruktbarhet. Ikke-røykere opplever det generelt som lettere å bli gravide enn røykere, og som ikke-røyker er det mer sannsynlig å føde en sunn baby.

Stress

Det er vanlig for røykere å rapportere at nikotin bidrar til å lindre stress og angst. Dette skyldes at nikotinabstinens ofte gir symptomer som angst og irritabilitet, som lindres ved røyking. Røyking bidrar imidlertid ikke til å lindre stress, men øker angst og spenninger. Stressnivået reduseres først etter at en slutter å røyke.

Woman sitting on a sofa with a mug