HÅNDTERING AV UTLØSENDE FAKTORER

Two people talking together at night

De fleste røykere har utløsende faktorer eller triggere. Å lære å gjenkjenne de utløsende faktorene er et av de viktigste trinnene på veien mot å slutte for godt.

Utløsende faktorer er situasjoner, handlinger eller hendelser som får deg til å lengte etter en sigarett. Det er øyeblikkene du forbinder med røyking – og hvorvidt det er å drikke kaffe, spise eller drikke alkohol, erfarer de fleste røykere øyeblikk som minner dem om sigaretter.

Å lære å gjenkjenne triggere er et viktig skritt på veien mot å bli røykfri. Når du begynner å legge merke til og forstå hva det er som minner deg på røyking, kan du lage egne strategier for hvordan å motstå fristelsen.

Vaner og rutiner

For røykere er det ofte mange aktiviteter eller situasjoner som blir forbundet med røyking. Disse er vanligvis en stor del av din daglige rutine, og i noen tilfeller kan det være nødvendig å endre eller til og med kutte disse vanene – enten for en stund eller fullstendig.

Noen av de vanligste utløsende situasjonene er:

• Å drikke alkohol eller kaffe
• Rett etter et måltid
• Se på TV
• Å kjøre bil
• Å snakke i telefonen

I de innledende fasene av nikotinabstinens som oppstår når du forsøker å slutte, kan det være nyttig å unngå utløsende faktorer. For eksempel kan det i en liten periode være lurt å ikke oppsøke steder der folk har en tendens til å røyke. På samme måte, hvis kaffe er en stor utløsende faktor, bør du vurdere å drikke te eller andre alternativ.

Selvfølgelig kan du ikke unngå alle utløsende faktorer. I situasjoner som å kjøre bil eller spise et måltid, er nøkkelen til suksess å fjerne assosiasjonen mellom situasjon og røyking. Nyttige strategier for dette inkluderer å finne en fysisk erstatning for røyking, som å tygge tyggegummi eller suge på en sugetablett. For andre kan det være gunstig å gå en tur, eller distrahere seg selv ved å klemme en stressball som holder hendene opptatt.

Woman drinking from a white mug

Emosjonelle utløsende faktorer

Noen triggere er vanskeligere å stå imot, spesielt situasjoner det ikke lar seg gjøre å planlegge for.

Ofte er de vanskeligste utløsende faktorene av emosjonell karakter. Dette kan være sinnsstemninger som stress, angst og sorg til lykke og tilfredshet. Når du står overfor en intens følelse som normalt ville fått deg til å røyke, kan du heller gripe etter teknikker for avslapning. En slik strategi kan for eksempel være å ta sakte, dype åndedrag. En annen er å snakke gjennom følelsene dine med en venn eller et familiemedlem. Trening kan også hjelpe deg å stå imot emosjonelle triggere.

Abstinenssymptomer ved røyking

En annen gruppe utløsende faktorer er de som er knyttet til nikotinavvenningsprosessen. Disse kan arte seg som at du har lyst på en sigarett, økt appetitt eller rett og slett at du føler deg engstelig og irritabel. Hvis du sliter med disse utløsende faktorene, kan det være verdt å prøve nikotinerstatningsprodukter. Nikotinerstatningsprodukter frigjør små mengder nikotin i blodet, og hjelper til med å både tilfredsstille røykesuget og lindre andre ubehagelige abstinenssymptomer. For å lære mer, les vår guide til nikotinerstatningsprodukter og andre sluttestrategier her.