Kvinne trekker Nicorette munnspray ut av vesken

Vanlige spørsmål om nikotinlegemidler

Noen tror det er like farlig å bruke nikotinlegemidler som det er å røyke. Det riktige er imidlertid at nikotinelegemidler demper nikotinsug, og hjelper deg å slutte å røyke, slik at du unngår å få i deg de mange farlige kjemikaliene i sigarettrøyk. Nedenfor ser du fire vanlige «myter» om nikotinlegemidler.

Er nikotinelegemidler like skadelig som røyking?

Røyking er en velkjent årsak til kreft, hjertesykdommer og mange andre sykdommer. Selv om nikotin har gjort deg avhengig av røyken er det tusenvis av andre kjemiske stoffer i sigarettrøyk. Mange av disse er både giftige og kjent som kreftfremkallende. Det er disse giftstoffene som er hovedårsaken til at det er så helseskadelig å røyke – ikke nikotinet.

Er nikotinlegemidler like avhengighetsskapende som sigaretter?

Når du røyker tas nikotin opp via lungene og bruker kun sekunder på å nå hjernen. Nikotin fra nikotinlegemidler tas opp gjennom munnhulen eller huden (plaster), og bruker derfor mye lengre tid på å nå hjernen. Brukt riktig vil nikotinlegmidler også gi lavere nivå av nikotin enn ved å røyke.

Lavere nivå av nikotin, og lengre tid for å nå frem til hjernen, er to grunner til at sannsynligheten for å bli avhengig av nikotinlegemidler er lavere enn for sigaretter. Overført nikotinavhengighet (f.eks. fra sigaretter til nikotinlegemidler) kan forekomme, men er lettere å avslutte enn røykeavhengighet.

Hvordan fungerer nikotinlegemidler?

Nikotinlegemidler, som NICORETTE®, fungerer ved å gi deg noe av det nikotinet du tidligere fikk fra sigarettene. Dette kan være akkurat den ekstra støtten du trenger når viljestyrken kjemper mot røykesuget.

NICORETTE® kan gjøre det lettere å stå i mot røykesuget i den tiden du trenger for å bryte med røykevanene, og på den måten øke sjansen for at du klarer å stumpe røyken for godt. Etter ca. 6-12 uker, når du begynner å «komme over kneika,» trapper du gradvis ned på bruken av nikotinlegemidlene helt til du har sluttet med disse også.

For at nikotinlegemidler skal gi best mulig hjelp er idéen at du skal bruke nok til å unngå at du tar deg en røyk igjen. Hvis du fortsetter å kjenne at suget etter røyk gjør deg nedstemt, irritabel, rastløs, ukonsentrert e.l. kan du prøve å bruke nikotinlegemidlet oftere, bytte til et annet produkt som avgir mer nikotin, eller kombinere plaster med et annet produkt. På produktsidene våre finner du informasjon om hvordan du skal bruke NICORETTE® produktene riktig.

Hvor mye koster nikotinlegemidler sammenlignet med sigaretter

Prisen på en pakke nikotinlegemidler er kanskje høyere enn for en pakke sigaretter, men når du ser på pris pr. stk blir bildet ganske annerledes. 150 spraydoser med NICORETTE®  munnspray kan for eksempel erstatte opp til 150 sigaretter, og bruker du f.eks. 12 tyggegummier pr. dag koster det deg ca. 25,- kr. pr. dag*. Røyker du derimot 12 sigaretter pr. dag kan prisen bli ca. 80,- kr. pr. dag.*  Du sparer altså en god del allerede fra første dag uten røyk, selv om du bruker nikotinlegemiddel som hjelp til å stumpe røyken.

*Basert på at en pakke med 210 stk NICORETTE® 2 mg tyggegummi koster ca. 450,- kr. og at prisen på en pakke med 20 sigaretter er ca. 130,- kr.

Bilde av himmelen

Vi forstår at det kan være vanskelig å få oversikt i utvalget av nikotinerstatningsprodukter og hvordan de skal brukes. Røykesluttplanene gir deg derfor eksempler på hvordan du kan bruke NICORETTE® produkter til å hjelpe deg å slutte å røyke, og deretter til å slutte helt med NICORETTE® også.

Kvinne som løper ved havet

Fordelene ved å stumpe røyken

Har du noen gang lurt på hva som skjer med kroppen når du slutter å røyke? Lær mer om alle fordelene med å stumpe røyken.

10 tips för att sluta röka

10 tips for å slutte å røyke

Vi vet at det å slutte å røyke kan være en av de største utfordringene du kan møte. Her finner du tips som kan hjelpe deg å holde motivasjonen oppe og å følge planen.