Kvinne trekker Nicorette munnspray ut av vesken

Vurderer du å slutte å røyke ved hjelp av snus?

Bedre helse og mer penger på bankkontoen. Det er mange fordeler med å stumpe røyken og like mange veier til målet. Men å bruke snus som metode for røykeslutt kan innebære at du bytter ut én avhengighet med en annen.

Det er velkjent at røyking er helseskadelig – blant annet fører røyking til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft og kols. Å slutte å røyke handler først og fremst om å kvitte seg med nikotinavhengigheten, men også om å bryte vaner og innlærte atferdsmønstre.

Hvert år dør cirka 6000 nordmenn på grunn av røyking, og det anslås at 95 000 krefttilfeller kunne vært unngått innen 2045 om ingen røykte.

Å slutte å røyke er vanskelig

Å slutte å røyke er noe av det beste du kan gjøre for deg selv og helsen, likevel er det enormt krevende. Det er mange veier til røykeslutt: noen velger å slutte brått, mens andre velger å gradvis kutte ned på sigaretter.

En annen røykesluttmetode er å bytte ut sigaretter med snus. Ettersom snus inneholder store mengder nikotin, risikerer du å rett og slett forflytte avhengigheten.

Kreftrisiko

Ifølge en undersøkelse gjennomført i 2022, oppga 21 prosent av mennene og 8 prosent av kvinnene at de daglig bruker snus.

Selv om mange anser det som farligere å røyke enn å bruke snus, fører snusbruk til endringer i munnslimhinnen og kan gi permanente skader på tannkjøttet der snusen plasseres.

Bruk av snus påvirker også hjertet og blodårene ved å øke blodtrykket. Personer som bruker snus har økt risiko for å dø etter hjerteinfarkt eller hjerneslag, ifølge en fersk studie utført på menn. En annen studie utført på menn som bruker snus, viste at et høyt forbruk (mer enn fem bokser per uke) mest sannsynlig øker risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Sammenhengen mellom snus og kreft er ennå ikke utredet, men noen studier viser en økt risiko for enkelte kreftformer, som kreft i spiserør, mage og endetarm. Studier av andre kreftformer gir ingen klare assosiasjoner med snusbruk, men dette betyr ikke at risiko kan utelukkes.

Tjen på å stumpe røyken

Uansett er det mange grunner til å slutte med snus. Ikke bare for å unngå økt risiko for sykdommer, men også fordi det gir deg en sunnere munn, tenner og tannkjøtt. Du vil også få bedre og friskere pust.

Som røyker eller snuser har du mye å tjene på å slutte, og du kan bli kvitt avhengigheten forårsaket av tobakk og nikotin.

Dersom du skal slutte å røyke, kan det være hjelpsomt å kombinere viljestyrken med et nikotinerstatningsprodukt. Nikotinerstatningsprodukter hjelper deg med å redusere både abstinenssymptomer og røykesug ved å tilføre kroppen nikotin. Nikotinet i disse produktene absorberes langsommere av kroppen. Og sammenlignet med røyking, vil nikotinerstatningsprodukter tilføre hjernen mindre doser nikotin.

Nicorette® er klinisk bevist å redusere både nikotinsug og abstinenssymptomer, og er bevist å øke sjansene dine for å kutte både sigaretter og nikotinavhengigheten for godt (sammenlignet med viljestyrke alene).

Nicorette® er tilgjengelig i mange forskjellige produkttyper, avhengig av dine behov. For fleksibel lindring av røykesug på farten, kan du prøve Nicorette® tyggegummi, Nicorette® sugetablett eller Nicorette® munnspray, som er tilgjengelig i flere smaker. For tranglindring gjennom hele dagen, kan du prøve Nicorette® depotplaster, som gir en kontrollert nikotindose over 16 timer.

Depotplasteret kan trygt brukes i kombinasjon med andre Nicorette®-produkter (2 mg tyggegummi, 2 mg sugetablett, munnspray eller inhalator). Kombinasjonsløsningen maksimerer sjansene for røykeslutt.

Uansett hvilket produkt du velger, kan Nicorette® hjelpe deg på reisen til å bli røyk- og tobakksfri.

Nicorette® inneholder det vanedannende stoffet nikotin, og de vanligste bivirkningene er hoste, hodepine, kvalme og hikke.

Kvinne som løper ved havet

Fordelene ved å stumpe røyken

Har du noen gang lurt på hva som skjer med kroppen når du slutter å røyke? Lær mer om alle fordelene ved å stumpe røyken.

Nicorette sugetablett, tyggegummi og munnspray

Finn produktet som kan passe for deg

Svar på noen korte spørsmål for å finne produktet som kan passe for deg.